Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Amestecul de condimente zaatar - arome mediteraneene în bucătărie
Zaatar este un condiment originar regiunii est-mediteraneene, utilizat ca ingredient de bază în Liban, Grecia, Siria, Turcia şi este folosit, de asemenea, în diverse preparate culinare în Egipt, Armenia, Algeria, Israel, Iordania, Libia, Maroc, Arabia Saudită etc. Această plantă este polivalentă și dinamică, datorită multitudinii de arome, texturi și miresme. Rețeta variază mult, în funcție de zona în care este preparat, din oregano uscat, cimbru/măghiran, sumac, semințe de susan prăjite. Uneori mai poate conține sare, coajă uscată de portocală, mărar uscat, isop. Zaatarul este plin de compuși organici și nutrienți, cum ar fi acidul galic, timol, quercitina, carvacrol etc, astfel că un consum echilibrat ajută la tratarea unor boli cronice, curăță căile respiratorii, amplifică procesul cognitiv și concentrarea, calmează inflamațiile, crește energia, îmbunătățește starea de spirit, întărește oasele, îmbunătățește circulația, ajută sistemul imunitar, combate paraziții intestinali, ajută la vindecarea eczemelor, a psoriazisului. Amestecul de condimente zaatar merge cu orice, de la floricele de porumb la pui, poate fi adăugat în chiftele de carne, în diferite sosuri, mâncăruri, fripturi, pește, pizza, se poate consuma ca atare amestecat cu ulei de măsline și se mănâncă cu pâine proaspătă.
Rețete
Carne în crustă de zaatar
Ingrediente: O bucată de carne - mușchiuleț de porc, pui, curcan sau vițel, zaatar. Preparare: Se îmbracă carnea în zaatar și se dă la frigider penru o oră, după care se împachetează în hârtie de copt și se dă la cuptor la foc potrivit pentru 1,5-2 ore.
Ton în stil libanez
Ingrediente: 4-5 felii de ton, 2 linguri de zaatar, boia iute, un praf de chimen măcinat, sare, piper, boia dulce. Preparare: Se spală bucățile de ton, apoi se pun pe un prosop de bucătărie să se scurgă de apă; se face apoi un amestec din toate condimentele și se presară bine ca o crustă pe fiecare bucată de pește în parte; se pun o oră la frigider, timp în care se poate prepara, ca garnitură la peşte, o salată de năut fiert și legume. Se pune grătarul la încins, la foc mediu, apoi se pun bucățile de ton, câte 3-4 minute pe fiecare parte, în funcție de cât este de groasă bucata. Când sunt rumenite pe ambele părți, se scot într-un vas termorezistent deasupra căruia se pune un capac pentru a menţine căldura, după care se pot servi.