Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Ardeiul capia previne stresul oxidativ
Ardeiul capia își are originea pe continentul american, unde este cultivat încă din cele mai vechi timpuri. În Europa a fost adus și cultivat pentru prima dată în Spania și s-a extins, devenind o legumă tradițională în Ungaria, unde se cultivă în mod special pentru boia „Paprika”. Ardeiul capia împreună cu ardeiul gras, ardeiul iute și gogoșarul sunt printre cele mai sănătoase legume de toamnă. Fructele de ardei sunt bogate în antioxidanți, vitamine, minerale (A, B1, B3, C, P, K, calciu, fier, betacaroten, licopen, mangan, potasiu, niacină, capsaicină). Conține 30 de antioxidanți diferiți despre care se știe că previn stresul oxidativ și combat efectul radicalilor liberi asupra organismului.
Ardeiul capia ajută în tratarea anemiei, artritei, sporește densitatea osoasă, este benefic pentru sănătatea și funcționarea creierului, menține pielea sănătoasă, combate cancerul de colon, de prostată, pancreatic, pulmonar, previne crampele musculare, astmul etc. De asemenea, mai este adjuvant și în ateroscleroză, boli locomotorii, degerături, dereglări metabolice, îmbătrânirea prematură, inflamații, oboseală cronică, nevralgii, migrene, prevenirea infarctului miocardic, sângerarea gingiilor. Se consumă în stare proaspătă, conservată sau în diverse preparate culinare: ciorbe, mâncăruri, sosuri, ghiveci, tocăniță, murături sau copți etc.
Rețete:
Ardei capia umpluți cu brânză de capră
Ingrediente: 8 ardei capia, 400 g brânză de capră, zeama de la 2 lămâi, 2 linguri ulei de măsline, 1 lingură mărar proaspăt tocat mărunt, sare și piper.
Mod de preparare: ardeii se ung cu puțin ulei de măsline și se pun la cuptor la temperatura de 250 grade C, circa 20 de minute, timp în care se întorc pe fiecare parte. Într-un castron se mixează brânza cu sare, piper și mărar. Zeama de lămâie se amestecă într-un bol cu uleiul de măsline, sarea și piperul. După ce se scot ardeii din cuptor, se curăță de coajă și de semințe, se îndepărtează cu grijă capacul și cu ajutorul unui cornet se umplu cu amestecul de brânză. Se pun pe un platou și se toarnă deasupra lor sosul de lămâie și ulei de măsline. Se pot servi ca aperitiv.
Gazpacho de ardei capia copt cu creveți
Ingrediente: 5 ardei capia copți, 1 castravete mare fără coajă, 2 căței de usturoi, 500 ml suc de roșii, 2 linguri oțet de vin, 6 linguri ulei de măsline, 200 g creveți.
Mod de preparare: ardeii se coc, apoi se curăță de coajă, de cotor și de semințe. Castravetele se taie bucăți mici și se pune în blender, se adaugă usturoiul, ardeii, sucul de roșii, oțet, 4 linguri de ulei de măsline și se mixează 3 minute; se asezonează cu sare și piper după gust. Creveții se prăjesc timp de 5 minute, într-o tigaie cu 2 linguri de ulei de măsline. Supa se toarnă în boluri și se așază deasupra creveții.