Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Ardeiul iute, leac pentru arderea grăsimilor din corp
Dacă medicii ar trebui să aibă în cabinet o legumă spre tratare rapidă, aceasta ar fi fără îndoială ardeiul iute, întrucât oprește sângerările foarte repede. Ceea ce îl face special este capsaicina, acea substanță care îi dă iuțeala și care are un rol important în combaterea și prevenirea multor afecțiuni. Capsaicina are proprietatea de a reduce intensitatea durerii, stimulează fluidizarea secrețiilor de mucus din plămâni sau fosele nazale, are rol antiinflamator etc. Pe lângă aceasta, ardeiul iute mai are în compoziție și vitaminele A, C, B6, K, betacaroten, potasiu, fibre alimentare, tiamină, riboflavină, niacină, acid folic, fier, magneziu, fosfor.
Consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer gastric, întrucât distruge bacteriile ce pot fi ingerate și stimulează celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecție. Ardeiul iute determină arderea rapidă a grăsimilor din corp. De asemenea, are efect coagulant, îmbunătățește memoria, previne atacurile cardiace, face bine corzilor vocale, elimină starea de oboseală.
Se recomandă consumul de ardei iute în stare proaspătă, adăugat în diverse mâncăruri, salate, supe, ciorbe, dar se poate și conserva.
Rețete:
Sos Aioli cu ardei iute
Ingrediente: 150 ml maioneză făcută în casă, 1 linguriță hrean ras, 3 lingurițe ardei iute tocat mărunt, sucul de la o lămâie, 2 linguri frișcă de gătit, 2-3 căței de usturoi, 1 linguriță cimbru.
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele într-un bol și se asezonează cu sare și piper. Se ține la frigider cel puțin o oră înainte de a fi servit. Este o garnitură perfectă pentru cărnuri, pește sau legume.
Dulceață de ardei iute
Ingrediente: 1 kg de ardei iute roșu curățat de semințe și tăiat, 1 kg ardei capia tăiat cubulețe, 1 kg de gogoșari tăiați cubulețe, un litru oțet de 9 grade, 1 kg zahăr.
Mod de preparare: ardeii se curăță, se spală, se taie cubulețe, după care într-o cratiță se amestecă oțetul și zahărul și se lasă să fiarbă aproximativ 30 de minute. Se adaugă ardeiul iute, cel capia și gogoșarii și se lasă la fiert la foc mic aproape o oră. Se pune conținutul fierbinte în borcane, care se învelesc apoi cu o pătură și se lasă la răcit.
Prăjitură cu ciocolată și ardei iute
Ingrediente: 200 g ciocolată, 150 g unt, 100 g zahăr brun, 1 lingură miere, 4 ouă, 100 g făină, 1 pliculeț praf de copt, 1 lingură ardei iute pisat, 2 linguri semințe susan.
Mod de preparare: semințele de susan se pun într-o tigaie, se lasă până își schimbă culoarea, apoi se pun într-un bol și se pasează. Ciocolata și untul se pun într-un bol de sticlă să se topească la bain-marie. Într-un castron se amestecă ouăle, zahărul și mierea, apoi se adaugă ciocolata; se amestecă bine, după care se adaugă făina și praful de copt, apoi se adaugă și ardeiul iute, semințele de susan. Se amestecă bine totul, se pune compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor timp de 25 de minute, la 180 grade C.