Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Avantajul cărnii de porc Mangalița: nivel scăzut de colesterol
Mangalița a apărut în prima parte a secolului al 19-lea din combinarea raselor ungurești Bakonyi și Szalontai cu mistrețul. I se mai spune „porcul somon” sau „uleiul de măsline cu patru picioare”, datorită conținutului de grăsimi polinesaturate de aproximativ 70%, procent asemănător cu cel din uleiul de măsline sau somon. Variațiile rasei Mangalița sunt: Mangalița cu burtă albă, Mangalița cu păr blond și Mangalița cu păr roșcat, care este rezistentă la condiții climatice aspre.
Deoarece porcul Mangalița nu poate fi crescut industrial, cu furaje concentrate, carnea sa nu conține atât de multe toxine ca în cazul celorlalți porci. Carnea Mangalița are o culoare roșie, foarte bine marmorată, cu un conținut pur de grăsime albă. Nu conține colesterol rău, iar gustul se apropie de cel al cărnii de mistreț. De asemenea, conține puțină apă, comparativ cu porcii crescuți intensiv, de aceea este recomandată pentru prepararea șuncii și a produselor din carne care necesită uscare. În plus, carnea conține acizi grași de tip Omega 3, 6 și 9 și poate fi consumată de către persoanele care suferă de boli cardiovasculare. Un consum echilibrat ajută organismul în prevenirea bolilor de inimă, a diabetului de tip II și a bolii Alzheimer.
Nivelul scăzut de colesterol este principalul avantaj al cărnii de Mangalița față de alte rase. Un studiu al Universității Harvard din anul 2016 a arătat că înlocuirea grăsimilor trans cu grăsimi ale porcilor de Mangalița scade riscul apariției cancerului, bolilor respiratorii, cardiovasculare și a celor neurodegenerative. S-a concluzionat și faptul că acest tip de carne sau grăsime scade colesterolul rău LDL și crește colesterolul bun HDL.
Rețete
Tocăniță de Mangalița cu varză murată
Ingrediente: 1 kg carne Mangalița, 2-3 linguri de untură Mangalița, 2 cepe roșii, 1,5 kg de varză murată, 3 linguri de smântână, 2 ardei verzi, 2 roșii, 2 căței de usturoi, 3 linguri de făină, sare, boia de ardei dulce sau iute, chimen după gust. Preparare: Se călește ceapa tăiată mărunt, se adaugă usturoiul, chimenul și boia de ardei; se adaugă carnea de Mangalița tăiată cuburi și sotată în prealabil. Varza se taie fâșii subțiri, se stoarce de zeamă și se pune peste carne, se mai adaugă puțină apă dacă este nevoie, se condimentează după gust, se pune la călit și se acoperă cu capacul pentru a fierbe înăbușit la foc mic. Când este gata, se servește cu smântână.
Friptură de porc Mangalița și căprioară
Ingrediente: 1 kg ciolan de porc Mangalița, 0,5 kg mușchiuleț de căprioară, 1 lingură sare grunjoasă, 1 linguriță rasă de piper negru măcinat, 1 căpățână usturoi, 1 l lapte de vacă, 1 cană de apă. Preparare: Se crestează ciolanul în 3-4 locuri, apoi se pune împreună cu mușchiulețul într-un vas, se toarnă lapte cât să acopere și se lasă peste noapte în frigider. A doua zi, se freacă carnea cu sarea și usturoiul curățat și zdrobit, se dă cu piper, apoi se pune într-o tavă de copt cu apă, se acoperă cu folie de aluminiu și se coace 2 ore, apoi se îndepărtează folia și se mai lasă încă 15 minute la cuptor pentru a face crustă. Se servește cu orez sau ghiveci de legume.