Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Beneficiile fructelor jabuticaba pentru sănătate
Arbust exotic cu fructe comestibile, încadrate în categoria fructelor de pădure, jabuticaba (Myrciaria cauliflora) crește în țările sud‑americane, unde este cunoscut sub mai multe denumiri: yabuticaba, jaboticaba, yvapuru, guapuru, taanumox sau jaboticaba. Fructele, care cresc blocate pe trunchiul copacului, sunt de culoare purpurie, iar la maturitate devin negre. Au pielea subțire, în timp ce pulpa este albă și suculentă, cu un gust dulce-acrișor. Pulpa fructului are puține calorii și carbohidrați și este bogată în vitaminele C și E, în acid folic, niacină, tiamină, riboflavină, potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc etc.
Beneficiile fructelor jabuticaba pentru sănătate sunt multiple: reduc efectele astmului, previn bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul de tip 2, îmbunătățesc digestia, sunt un puternic detoxifiant, antiinflamator, adjuvant în apariția bolilor cardiovasculare, îmbunătățesc starea de sănătate a femeilor însărcinate, îndepărtează simptomele artritei și întăresc oasele, previn obezitatea etc. S‑a descoperit că fructul conține un tip de depsid (compus polifenolic), numit jaboticabin, componentă care dezvoltă unele beneficii pentru sănătate, în sensul scăderii riscului de infectare cu HIV.
Beneficiile acestui fruct pentru sănătate sunt asemănătoare cu cele ale afinelor sau strugurilor, întrucât se aseamănă.
Fiertura de coji deshidratate de jabuticaba are proprietăți astringente. Este folosită ca tratament pentru hemoptizie, astm, diaree și amigdalită cronică. Fructele de jabuticaba sunt folosite pentru sucuri și lichioruri, dar și pentru prăjituri, dulciuri, jeleuri, siropuri, gemuri sau vin. Inconvenientul la acest fruct este perisabilitatea rapidă, tocmai de aceea în Europa se comercializează în cutii.
Rețete
Jeleu de jabuticaba
Ingrediente: 2 căni de fructe curățate de coajă, 2 căni de zahăr, 1 cutie pectină pentru jeleuri de fructe, 1 cană cu apă. Preparare: Se amestecă fructele cu zahărul și se dau prin blender, apoi se lasă deoparte pentru 10 minute. Într‑o cratiță se amestecă apa și pectina, se pune la foc mic, amestecându‑se constant, până ajunge la punctul de fierbere, apoi se ia cratița de pe foc. Se combină mixul de apă cu cel de fruct și se amestecă până ce zahărul s‑a dizolvat complet, după care se pune în recipiente de plastic cu capac, care vor rămân la temperatura camerei timp de 24 de ore, apoi se pune în congelator și se scoate când se servește.
Milkshake cu jabuticaba, banane și lapte de cocos
Ingrediente: 1 banană, 1 cană de fructe jabuticaba curățate de coajă, 500 ml lapte de cocos, 1 lingură miere de albine, un vârf de linguriță de scorțișoară. Preparare: Se curăță bananele de coajă, se taie bucăți și se pun în blender, apoi se adaugă și celelalte ingrediente și se mixează conținutul până ce devine o băutură cremoasă. Este ideal pentru un mic dejun gustos.