Postul este un prilej de curățire trupească și sufletească - auzim frecvent aceste cuvinte, dar pe cât sunt de adevărate, pe atât sunt de puţin înțelese în zilele noastre, pe fondul industrializării, care
Beneficiile laptelui de capră pentru organismul uman
Laptele de capră este mai puțin consumat față de cel de vacă, deși reprezintă o alegere mult mai sănătoasă. Laptele de capră este considerat un adevărat elixir, deoarece are capacitatea de a preveni cancerul și reușește să trateze numeroase boli. Este bogat în vitaminele A, B2, C și D, dar și în minerale, precum magneziu, calciu, zinc, fosfor etc.
Datorită compoziției bogate în nutrienți, laptele de capră ajută la o mai bună funcționare a organismului și are capacitatea de a preveni afecțiuni grave, cum ar fi cancerul. Acesta conține o substanță numită aglutinină, care elimină pericolul ca radicalii liberi să ajungă în organism și să producă mutațiile ADN, vinovate pentru dezvoltarea cancerului. Ceea ce îl face deosebit este faptul că are o compoziție asemănătoare cu cea a laptelui matern, fiind mai ușor de asimilat de către organismul uman.
Consumat în mod constant, laptele de capră reduce inflamațiile, tratează boli ale aparatului digestiv, printre care boala Crohn, ulcerul, alergiile, eczemele sau bolile autoimune, crește imunitatea organismului, înlătură oboseala, previne îmbătrânirea, previne anemia, menține nivelul tensiunii în limite normale etc. Acest tip de lapte este foarte recomandat în alimentația copiilor. El contribuie la sănătatea oaselor, ochilor, pielii, părului, dar și la îmbunătățirea activităţii inimii. Laptele de capră este foarte benefic în tratarea bolilor pulmonare, bronșitelor, tusei, pneumoniei sau a tuberculozei pulmonare.
Ca tratament preventiv, laptele de capră îi ajută pe cei bolnăvicioși să devină mai rezistenți la infecțiile de sezon sau să suporte mai ușor eventualele boli contagioase, iar pe copiii distrofici îi ajută să se dezvolte normal. Din laptele de capră se obține brânză, smântână, unt, chefir. Se poate consuma crud sau fiert, adăugat în diferite deserturi sau mâncăruri.
Rețete:
Desert cu brânză de capră
Ingrediente: 2 căni urdă, 200 g brânză de capră, 1 pahar cu caimac, 1 cană lapte praf, 1 ceașcă lapte proaspăt de capră, 1 pahar smântână, zahăr pudră, 600 g biscuiți, 1 linguriță scorțișoară, 1 cană de dulceață de fructe de pădure, 1 lingură unt.
Mod de preparare: Se pisează biscuiții și se înmoaie în lapte proaspăt, apoi se amestecă cu scorțișoara, după care se pun într-o tavă de cuptor unsă cu unt sau garnisită cu hârtie de copt. Se amestecă urda cu brânza de capră, caimacul, smântâna și laptele praf până se omogenizează bine, se adaugă zahărul pudră și apoi se întinde crema pe blatul de biscuiți (se poate condimenta cu diverse arome și esențe), după care se pune dulceața deasupra și se dă la frigider pentru 2-3 ore.
Ayran din lapte de capră
Ingrediente: 700 ml iaurt de capră, 300 ml apă, 2 linguri frunză de mentă, 1 lingură rasă de sare, cuburi de gheață.
Mod de preparare: Se curăță frunzele de mentă și se toacă, se amestecă într-un blender iaurtul cu apa, sarea și frunzele de mentă, apoi se adaugă 4-6 cuburi de gheață și se mai mixează puțin. Ayran-ul se servește imediat.