Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Beneficiile ouălor de rață pentru organismul uman
Ouăle de rață sunt considerate adevărate medicamente datorită conținutului mare de elemente nutritive. Acestea își păstrează prospețimea mai mult timp pentru că au o coajă mai groasă decât ouăle de găină, au mai mult albuș, sunt mai bogate în vitamine și au o cantitate mai mare de Omega 3. Sunt foarte bogate în vitaminele: A, D, E, K, B2, B4, B5, B6, B9 (acid folic), B12, PP, C. Ele conțin și numeroase minerale, esențiale în funcționarea glandei tiroide, pentru îmbunătățirea sistemului imunitar, menținerea celulelor și oaselor sănătoase și pentru asigurarea necesarului de energie, și anume: zinc, seleniu, fosfor, fier, potasiu, sodiu, calciu. Deoarece sunt bogate în grăsimi saturate și colesterol, sunt recomandate a se consuma în cantități mici.
Oul de rață este unul dintre puținele alimente care oferă organismului substanțe alcaline, necesare pacienților care suferă de cancer. Dar este benefic și în prevenirea sau tratarea artritei reumatoide, osteoartritei, distrofiei musculare. Este un aliment potrivit, totodată, pentru întărirea sistemului nervos și reglarea hormonilor. De asemenea, stimulează sistemul de apărare al organismului, îmbunătățește metabolismul și calitatea sângelui, previne apariția și dezvoltarea anemiei etc. Produsul este bogat în acid folic, de aceea este recomandat femeilor, în special celor însărcinate. Are un efect benefic asupra formării celulelor roșii din sânge. S-a demonstrat științific că ouăle de rață au un efect benefic nu doar pentru funcționarea bună a organelor și sistemelor, ci și asupra dispoziției psihice.
Ouăle de rață sunt mai pufoase decât cele de găină, astfel că sunt recomandate la prepararea unor torturi, produse de patiserie sau diverse mâncăruri: pâine, omletă, creme, tartă cu fructe, biscuiți, salate, sandvișuri, supe, sosuri etc.
Rețete
Frittata din ouă de rață cu zucchini și parmezan
Ingrediente: 5 ouă de rață, 2 zucchini potriviți, 1 ceapă mică, 50 g parmezan ras, 2 linguri ulei de măsline, cimbru proaspăt tocat, sare și piper după gust. Preparare: Se dau zucchini pe răzătoare, se amestecă cu puțină sare și se pun deoparte; se dă parmezanul pe răzătoare, apoi se toacă ceapa și se călește în uleiul de măsline la foc mediu 2-3 minute, apoi se stoarce zucchini de zeamă și se adaugă peste ceapă, se sotează 2 minute, după care se dă deoparte. Se sparg ouăle de rață într-un bol, se adaugă parmezanul, cimbrul, sarea și piperul; se bat cu un tel, apoi se adaugă amestecul din tigaie și se omogenizează. Se pregătește un vas de cuptor, se toarnă compoziția și se pune la copt până s-a rumenit la suprafață. Se servește caldă ca atare sau ca garnitură la diverse fripturi sau pește.
Salată de primăvară cu cartofi și ouă de rață
Ingrediente: 1 legătură salată verde, 250 g baby spanac, 4 ouă de rață, 4 cartofi fierți, 1 legătură de mărar, 2 linguri oțet balsamic, 3 linguri ulei de măsline, sare și piper după gust. Preparare: Se pun ouăle de rață la fiert circa 5 minute, se lasă la răcit, apoi se curăță de coajă și se taie sferturi. Se curăță cartofii de coajă și se taie cubulețe, se spală salata și baby spanacul, se lasă la scurs și se rup în bucățele, apoi se toacă mărarul. Într-un bol mare, se amestecă frunzele de salată, baby spanac, cartofii și mărarul, se pun ouăle fierte deasupra, după care se adaugă dressingul făcut din oțetul balsamic, sare, piper și ulei de măsline; apoi se amestecă.