Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Beneficiile pudrei de camu-camu, folosită în diverse preparate

Beneficiile pudrei de camu-camu, folosită în diverse preparate

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 02 Noi, 2019

Camu-camu (Myrciaria dubia) este un arbust din Amazonia care, de obicei, crește în apropierea apei, iar fructul său este considerat cel mai bogat în vitamina C de pe planetă. 100 g de pulpă de camu-camu conține 1.800-2.700 mg de vitamina C. În comparație cu portocalele, camu-camu conține de 50 de ori mai multă vitamina C, de 10 ori mai mult fier, de 3 ori mai multă vitamina B3, de 2 ori mai multă vitamina B2 și cu 50% mai mult fosfor. Camu-camu mai conține și valină - importantă pentru sistemul nervos și extenuare musculară, leucină - un aminoacid care ajută la dezvoltarea oaselor și musculaturii, serină - ajută la digestie, flavonoide - cu rol în neutralizarea radicalilor liberi, acid galic - cu rol antiviral, acid elagic - cu rol antioxidant, anticancerigen, antidiabet, potasiu - ajută la buna funcționare a inimii și a rinichilor.

Camu-camu nu se găsește în comerț, dar se poate consuma sub formă de tabletă sau pulbere. Pudra de camu-camu poate fi folosită pentru a aroma diferite mâncăruri, deserturi, băuturi sau creme.

Camu-camu introdus în alimen­tație, fie sub formă de pudră sau capsule, are efect benefic asupra organismului uman, protejându-l împotriva radicalilor liberi. De asemenea, este adjuvant în tratarea și prevenirea anumitor afecțiuni, se poate folosi împotriva bolii Parkinson, ajută la prevenirea muta­țiilor genetice implicate în apariția tumorilor maligne, are efecte pozitive împotriva migrenelor, promovează fertilitatea, protejează împotriva bolilor hepatice, ajută la tratarea gingivitei, are proprietăți antisclerotice, antiinflamatorii, antireumatismale, protejează sistemul nervos, este adjuvant în tratarea bolii Alzheimer și alte boli neurovegetative, depresii, lipsa puterii de concentrare, probleme oculare (vedere încețoșată, cataractă, glaucom), are efect antiulcer, antiherpes, ajută la scăderea tensiunii arteriale etc. Camu-camu este considerat ca fiind planta cea mai eficientă în tratarea astmului.

Rețete:

Camu-camu în smoothie pentru digestie

Ingrediente: 1 banană, 4-5 fire de pătrunjel, 1 avocado, o bucățică de ghimbir (2-3 cm), zeama de la o lămâie, o cană lapte de cocos, 2-3 linguri pudră de camu-camu. Mod de preparare: Se pun toate ingredientele în blender și se amestecă până ce conținutul devine spumos și cremos, apoi se poate servi. Opțional, se poate adăuga mentă.

Chec cu albușuri și pulbere de camu-camu

Ingrediente: 6 albușuri, 150 g zahăr, 50 ml ulei, 100 g nuci măcinate, 100 g făină, 3-4 linguri pudră de camu-camu, un praf de sare, vanilie, 1 pliculeț praf de copt. Mod de preparare: Se bat albușurile cu sarea până se obține spumă, apoi se adaugă zahărul în ploaie și se mixează în continuare până ce albușul are consistență de bezea, apoi se adaugă uleiul, dar nu se mai mixează, se amestecă cu o spatulă; se încorporează pe rând nuca, făina, pudra de camu-camu, vanilia, praful de copt; se amestecă ușor până se omogenizează toate ingredientele; se pune compoziția într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt și se introduce la cuptor pentru 30-40 minute la temperatura de 150 grade C.

Citeşte mai multe despre:   reteta