Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Borşul de putină, remediu pentru numeroase afecţiuni

Borşul de putină, remediu pentru numeroase afecţiuni

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 14 Iunie 2021

Borșul sau zeama obținută din macerarea tărâțelor de grâu este un preparat specific bucătăriei românești. Dă gust delicios ciorbelor şi, totodată, poate fi un remediu terapeutic extraordinar pentru o serie de afecțiuni. Cura cu borș are rol purificator pentru organism și de ameliorare sau chiar vindecare a unor boli. Fiind un produs natural, este foarte bogat în enzime, vitaminele din complexul B, vitamina D, minerale, calciu, magneziu, fosfor, oligoelemente vitale pentru sănătate, seleniu, crom etc. Un efect important al borşului este acela de fortifiere a sistemului imunitar. În plus, are proprietăți antivirale, antibacteriene, este un adjuvant digestiv, previne apariția cancerului de colon, ajută în curele de slăbire, poate favoriza absorbția metalelor, precum nichelul, cuprul, seleniul din intestinul uman, dar și a vitaminelor, mai ales la nivelul mucoasei intestinale. Borșul este o sursă importantă şi de probiotice, precum lactobacilii Acidophilus și Bifidus. Datorită prezenței cromului în compoziție, borșul ajută la reglarea glicemiei. Este recomandat și persoanelor care suferă de anemie.  

Borş de casă în putină
Ingrediente: 200 g huște (se păstrează de la borșul anterior), 150 g mălai de porumb, 150 g tărâțe, câteva crenguțe de cimbru uscat, o crenguță de vișin, câteva crenguțe de leuștean, 5-6 l de apă. Preparare: Într-o putină potrivită, se pun toate ingredientele și se umezesc ușor cu 500 ml de apă caldă, după care se adaugă huștea, crenguțele de cimbru, vișin și leuștean, apoi se toarnă şi apa fierbinte; se amestecă bine și se închide vasul ermetic, acoperit şi cu o pătură groasă sau un prosop. Se lasă 1-3 zile la cald pentru a se acri, după care se depozitează în sticle, care se pun la frigider. Din huștile rămase se mai poate face o a doua tură de borş.

Cornuleţe fragede cu borş şi untură
Ingrediente: 200 g untură, 100 g unt, 600 g făină 000, 250 ml borș, 5 g sare, 5 g drojdie uscată, 2 linguri zahăr, vanilie, 300 g rahat, gem sau nucă. Preparare: Se topesc untura și untul la temperatura camerei, apoi se adaugă sare, vanilie, drojdie, zahăr, făina și se frământă până ce aluatul devine omogen. Se lasă la dospit circa 30 de minute, acoperit cu o folie alimentară, apoi se modelează și se umplu cu rahat sau gem amestecat cu nucă. După ce se coc, se trec prin zahăr pudră și se pot servi.