Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Brânza Halloumi, excelent înlocuitor al cărnii pe grătar

Brânza Halloumi, excelent înlocuitor al cărnii pe grătar

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 09 Mai 2022

Brânza Halloumi este originară din Cipru, iar treptat a devenit populară și în alte țări datorită gustului aparte. Nu este o brânză obișnuită, deoarece are în compoziție un amestec de mai multe lactate și brânzeturi care îi dau o textură semidură și maturată. Atunci când este gătită, Halloumi devine ușor cauciucată și moale, exact cât trebuie. Este o sursă bună de nutrienți, între care proteine și calciu.

Conținutul său reprezintă grăsimi și calorii şi variază în funcție de modul în care este preparat acest tip de brânză. Un consum echilibrat de Halloumi poate susţine sănătatea organismului. De exemplu, ajută la sănătatea oaselor, datorită conținutului bogat de calciu, poate proteja împotriva diabetului, grăbeşte recuperarea după un efort fizic susținut, ajută la echilibrarea sistemului muscular etc. Halloumi este relativ bogat în sodiu, de aceea se recomandă consumul cu prudență sau asociat cu legume şi fructe.

Pentru că brânza Halloumi are un punct de topire mai mare decât alte tipuri de brânză, aceasta poate fi prăjită la grătar sau în puțin ulei de măsline, iar uneori la cuptor cu puțin ulei de măsline, fără să-și piardă forma. Aşadar, se servește gătită şi poate înlocui salatele de fructe, grătarul, carnea, chipsurile și chiar plăcintele.

Rețete

Fritata cu Halloumi

Ingrediente: 3 felii de brânză Halloumi, 2 ouă, 4 fire de ceapă verde, 5-6 roșii Cherry, o mână de baby spanac, ulei de măsline, sare și piper. Preparare: Se așază la încins o tigaie încăpătoare cu uleiul de măsline, se pune ceapa verde tocată și se lasă la călit câteva minute, se adaugă frunzele de baby spanac și se amestecă. Separat se bat ouăle ca pentru omletă și se toarnă în tigaie, se condimentează cu sare și piper după gust şi se pun restul ingredientelor, după care se ia tigaia de pe foc. Feliile de Halloumi se pun pe grătar și se lasă să se gătească, pe o parte și pe cealaltă, până capătă o crustă aurie, apoi se adaugă peste omletă, împreună cu roșiile Cherry tăiate în jumătate și câteva frunze de baby spanac.

Burgeri cu Halloumi

Ingrediente: 4 felii de brânză Halloumi, 2 chifle cu susan, 1 roșie, 1 ceapă roșie, 2 frunze de salată, iaurt, 2 căței de usturoi, 1 legătură pătrunjel, ulei de măsline, sare și piper. Preparare: Se ung feliile de Halloumi cu puțin ulei de măsline, se pun pe grătar şi se lasă până capătă o crustă aurie pe ambele părți. Se taie chiflele în jumătate și se așază pe grătar pentru aproximativ un minut. Se­parat, se pregătește sosul de iaurt, se pisează usturoiul și se adaugă peste iaurt împreună cu o linguriță de ulei de măsline, sare și piper; din nou se amestecă bine, apoi se pregătesc burgerii. Se adaugă câte o felie de salată, câte două felii de Halloumi, apoi două felii de roșii și de ceapă, se toarnă deasupra sosul de iaurt, pătrunjelul tocat mărunt și se servește.

Citeşte mai multe despre:   Rețete