Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Broccoli, în topul celor mai sănătoase legume
Broccoli este o legumă înrudită cu varza și conopida, fiind o bogată sursă de vitamine și minerale, dintre care: vitaminele A, B2, B6, B9, C (conține de două ori mai multă vitamina C decât o portocală), K, fier, calciu, potasiu, seleniu, magneziu, compuși cu sulf, cu importante proprietăți antioxidante și anticancerigene. De asemenea, broccoli, a cărui origine se spune că ar fi sudul Italiei, provincia Calabria, este o legumă bogată în fibre și săracă în calorii.
Broccoli se află în topul celor mai bune zece alimente din lume, realizat de nutriționiști. În afara faptului că este o legumă gustoasă, adesea folosită în diverse preparate, broccoli are și un important efect terapeutic, de exemplu, previne artrita și boala degenerativă. Alte studii arată că extractul de broccoli aplicat direct pe piele reduce semnificativ efectul devastator al razelor ultraviolete, fiind astfel un bun protector împotriva cancerelor de piele.
De asemenea, această legumă contribuie semnificativ la reglarea tensiunii arteriale, asigură buna funcționare a sistemului nervos, luptă împotriva îmbătrânirii, combate infecția cu Helicobacter pylori, întărește sistemul imunitar, favorizează pierderea kilogramelor în plus, menține sănatatea oculară, asigură sănătatea inimii, ameliorează simptomele reacțiilor alergice, ajută la reducerea colesterolului „rău” din sânge și la detoxifierea organismului.
Pe lângă motivele evidente care țin de sănătate, broccoli este un ingredient gustos folosit în multe preparate: de la salate și paste până la garnituri și supe.
Rețetă:
Supă cremă de broccoli
Ingrediente: 500 g broccoli, o rădăcină de praz, o rădăcină de păstârnac, un morcov mic, o felie de țelină, un cartof potrivit, un cub de unt sau 3-4 linguri de ulei de măsline, 200 ml smântână pentru gătit, o linguriță cu pudră de nucșoară, piper roșu, sare după gust.
Se fierbe o supă de legume din morcov, păstârnac, țelină și cartof în 2-3 litri de apă, se adaugă un praf de sare la fiert. După ce s-au fiert legumele, se scot într-un castron, în supa de legume se opărește prazul cu buchețele de broccoli spălate în prealabil. Se mixează legumele fierte cu blenderul, apoi se adaugă treptat buchețele de broccoli, prazul, smântâna, untul sau uleiul de măsline. Treptat se adaugă din supa de legume până se ajunge la consistența dorită. Se potrivește supa cu sare, piper și nucșoară și se servește cu crutoane.