Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Caisele susțin sănătatea ficatului și a stomacului
Caisul este un pom fructifer din familia rozaceelor. Înflorește primăvara, când dobândește un aspect foarte frumos, ca de sărbătoare. Se spune că nu doar simpla vedere a acestui arbore înflorit are efecte benefice asupra sufletului omului, ci și mireasma florilor sale. Fructele aromate sunt bune pentru consum începând din iunie-iulie. Caisele se consumă fie crude, fie sub formă de suc, compot, fructe uscate, dulcețuri etc. Sunt bogate în vitamina A, B1, B2, C, PP, proteine, acid nicotinic, săruri minerale de calciu, magneziu, brom, potasiu, sulf, cupru, fibre, zaharuri, glucoză, fructoză, acid ascorbic, oxalic, malic, acid citric, tocoferoli, dar și acid pantotenic, riboflavină, betacaroten și licopen.
Caisele au proprietăți tonice, astringente, laxative, antioxidante, depurative, diuretice și antihelmitice, susțin medicii. Tot aceștia recomandă acest fruct în caz de anemie, edem, depresii, insomnii, astenie, inapetență, constipație, litiază biliară, rahitism, detoxifiere, boli reumatice - consumate ca atare. Și sâmburii caiselor au o serie de indicații, consumați ca atare 6-7 sâmburi pe stomacul gol, mai exact în parazitoze intestinale, afecțiuni respiratorii, astm bronșic, tuse, hipertensiune sau afecțiuni ale inimii. De asemenea, de remarcat este faptul că sâmburii de cais conțin vitamina B17, un ajutor foarte mare în lupta împotriva cancerului, distrugând celulele maligne și, astfel, poate fi prevenită această boală. Din caise poate fi extras și un ulei cu rol aromatizant, folosit adesea în tratamentele antistres și de calmare a pielii iritate. Caisele sunt contraindicate persoanelor care suferă de diabet, deoarece conțin o cantitate consistentă de zahăr. Vitaminele și mineralele regăsite în acest fruct ajută la menținerea sănătoasă a stomacului, ficatului și inimii.
O rețetă delicioasă - Crostată cu caise și cardamon
Ingrediente: 1 kg caise toate în jumătăți; 1-2 linguri apă minerală; 1 linguriță cardamon măcinat; 5-6 linguri zahăr tos; 30 g făină de migdale; 125 g margarină tăiată cubulețe; 40 g zahăr pudră; 250 g făină.
Se mixează făina, zahărul pudră și margarina, se frământă până când amestecul are un aspect grunjos. Se adaugă 2 linguri de apă rece și se amestecă din nou până se formează aluatul, după care se pune la frigider timp de 15 minute. Se încinge cuptorul la 200 grade C, timp în care se întinde aluatul și se pune într-o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt. Se amestecă făina de migdale cu jumătate din zahărul tos și jumătate din cardamon și se presară peste discul de aluat, se aranjează jumătățile de caise peste aluat, apoi se presară restul de zahăr și cardamon. Se ridică marginile aluatului, astfel încât să formeze un cadru de 1-2 cm care să acopere fructele. Se coace crostata timp de 35 de minute până când aluatul se rumenește și caisele devin foarte moi. Înainte de a se tăia se lasă la răcit.