Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Cameră de stimulare multisenzorială pentru copiii cu autism
Începând din această vară copiii care suferă de autism vor putea beneficia de şedinţe de terapie într-o cameră de stimulare multisenzorială amenajată la Spitalul de Psihiatrie “Constantin Gorgos” din Bucureşti. Spaţiul special amenajat este destinat terapiei Snoezelen şi dispune de o multitudine de stimuli vizuali, olfactivi, auditivi, senzoriali. Acest tip de terapie, folosit în cazul copiilor cu autism, urmăreşte să le inducă acestora anumite senzaţii, cu scopul de a le reactiva memoria şi de a le crea un sentiment de siguranţă.
În prezent, Spitalul de Psihiatrie Titan “Constantin Gorgos” este prima unitate sanitară din România care beneficiază de un astfel de spaţiu.
Potrivit dr. Luminiţa Mihai, şeful Centrului de îngrijire pentru copii cu tulburări de spectru autist de la Spitalul “Constantin Gorgos”, în această cameră special echipată, vor fi folosite lumina, sunetul, mirosurile, texturile, imaginile şi muzica, pentru a induce stimulări senzoriale copiilor cu autism. Copiii declanşează ei înşişi imaginile sau sunetele respective, ceea ce le captează interesul, le activează memoria, le stimulează coordonarea ocul-motorie, îi ajută să facă legătura cauză - efect şi le creează impresia că au control asupra mediului, alături de o senzaţie de relaxare.
Camera va deveni funcţională în a doua jumătate a anului, după ce o echipă de specialişi din Berlin va instrui personalul care va lucra în acest spaţiu, a precizat pentru Mediafax Mariana Valy Besoiu,managerul spitalului. (Otilia Bălinişteanu)