Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Caperele protejează împotriva bolilor cardiovasculare
Caper (Capparis spinosa L) este un arbust de talie mică, ce crește din abundență în zona bazinului mediteranean, în țări precum Cipru, Italia, Grecia, dar și în unele regiuni din nordul Africii și Asia. Mugurii în curs de înflorire ai acestui arbust se numesc capere și reprezintă ingredientul principal în bucătăriile mediteraneene, fiind utilizat pentru decorarea și condimentarea preparatelor culinare.
Caperele nu se comercializează proaspete, ci doar murate, în ulei de măsline, oțet sau în sare. Floarea caperelor înflorește doar pentru o zi, de dimineață până după-masă. În aceeași zi apare și fructul, de aceea caperele sunt considerate simbol biblic al tranziției.
Caperele sunt înrudite cu varza, iar cenușa din rădăcinile arse de capere poate fi folosită ca sursă de sare. Caperele conțin vitamine din complexul B, vitaminele A, C, K. Sunt bogate în săruri minerale, mangan, magneziu, fier, calciu, sodiu, cupru, flavonide, antioxidanți. Caperele conțin foarte puține calorii, fiind indicate în dieta persoanelor supraponderale. De asemenea, mai conțin proteină originina, un aminoacid foarte bun pentru dezvoltarea copiilor aflați în creștere. Deci, un consum echilibrat de capere previne apariția unor afecțiuni în organism. Previne apariția bolilor canceroase, protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare, stimulează circulația sângelui și înnobilează calitatea vaselor de sânge, reduce riscul formării cheagurilor de sânge, îmbunătățește vederea, ajută la întărirea oaselor și a dinților, previne constipația, ajută la eliminarea toxinelor din organism, datorită conținutului mare de fibre, ameliorează durerile mari de stomac și flatulența, îmbunătățește apetitul, previne apariția diabetului, echilibrând nivelul zahărului din sânge.
Caperele se folosesc la aromatizarea diferitelor sosuri, salate, mâncăruri, supe, paste etc.
Rețete:
Sos de capere
Ingrediente: 2 linguri unt, 2 linguri făină, 2 linguri zeamă de lămâie, 400 ml supă de zarzavat sau de pui, 2 linguri capere mari, 2 linguri smântână.
Mod de preparare: Se topește untul într‑o cratiță, se adaugă făina și se amestecă; se rumenesc 3 minute la foc potrivit, apoi se stinge cu supa de zarzavat sau de pui; se fierbe în continuare și se amestecă să nu se facă cocoloașe; se adaugă zeama de lămâie, smântâna, caperele întregi sau tăiate; se mai fierbe încă 5 minute, apoi se ia vasul de pe foc și se lasă la răcit. Se poate servi cu orice fel de friptură, dar și cu pește.
Pate de ton cu capere
Ingrediente: 400 g ton din conservă, 200 g unt, zeama de la o lămâie, 100 g capere, boia de ardei iute, piper negru măcinat.
Mod de preparare: Se pun tonul, untul, zeama de lămâie, boia și piper în robotul de bucătărie; se mixează compoziția foarte bine până devine o pastă, apoi se adaugă caperele și se mai amestecă cât să se zdrobească acestea puțin. Se servește cu biscuiți sărați sau cu pâine prăjită.