Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Carnea de prepeliță, în curele de fortificare a organismului
Carnea de prepeliță este una dintre cele mai fine și apreciate în gastronomia internațională pentru gustul său dulce și textura delicată, fiind o alternativă dietetică pentru cei care vor să prevină boli precum obezitatea sau diabetul. Este săracă în colesterol, dar bogată în minerale, astfel că poate preveni multe afecțiuni, între care bolile cardiovasculare. Carnea de prepeliță abundă în vitamine și minerale precum: calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, potasiu, seleniu, vitamina C, vitamina A, retinol, vitaminele B1, B2, B3, B6, B12. Este cea mai săracă în colesterol, după carnea de struț, și are un aport important de proteine și minerale esențiale funcționării corespunzătoare a organismului.
Fiind foarte bogată în minerale și vitamine, carnea de prepeliță face parte din curele de fortificare ale organismului copiilor, mai ales când aceștia suferă de anemii sau deficiențe ale mineralelor esențiale.
Carnea de prepeliță este foarte versatilă, ca atare se poate găti în nenumărate feluri. Înlocuiește cu succes orice fel de carne albă, fiind însă mult mai gustoasă și mai sănătoasă.
Rețete
Prepeliță cu glazură de miere
Ingrediente: 4 prepelițe, 500 ml supă de pui, 2 linguri ulei vegetal, 2 linguri sos de soia, 1 cățel usturoi zdrobit, 1 linguriță ulei de susan, 2 linguri ghimbir, 1 portocală stoarsă și coaja sa, 2 linguri de miere de albine, 2 morcovi curățați, tăiați fâșii subțiri, 2 tulpini de țelină tăiate fâșii. Preparare: Se amestecă într-un bol pentru marinat jumătate din uleiul vegetal, uleiul de susan, sucul și coaja de portocală, mierea, sosul de soia și usturoi; se acoperă fiecare prepeliță cu acest sos și se lasă 30 de minute la frigider. Între timp se preîncălzește cuptorul la 200 grade. Se pun într-o tigaie ghimbirul, supa de pui și o lingură de miere și se fierbe totul la foc mic 4-5 minute; se amestecă des până când scade cantitatea la jumătate, apoi se scot prepelițele și se amestecă sosul marinat cu cel rezultat din tigaie; se coc prepelițele la tavă în cuptor 12 minute până capătă o culoare aurie; se scot și se lasă la răcit 5 minute. Se pune cealaltă jumătate de ulei în tigaie, se adaugă morcovii și țelina și se amestecă 1-2 minute până devin prăjite, apoi se pune sosul pe foc până dă în clocot. Se așază legumele pe farfurii, câte o prepeliță și se toarnă sos.
Prepeliță umplută la cuptor
Ingrediente: 4 prepelițe, 2 căni firimituri de pâine, 2 ouă, 2 linguri ceapă tocată, 2 linguri alune pecan sau nuci mărunțite, 2 linguri țelină mărunțită, 1 lingură unt topit, 1 vârf linguriță sare și piper, 1 linguriță unt pentru ungere. Preparare: Se amestecă ouăle cu pâinea, ceapa tocată, alunele, țelina, untul topit, sarea și piperul, se omogenizează bine, dacă este cazul se adaugă 2 linguri de smântână, apoi se umple fiecare prepeliță în parte, se ung cu unt topit, se sigilează în folie de aluminiu și se bagă la cuptor la 200 de grade timp de o oră sau până devin fragede.