Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Carnea de struț în gastronomia românească
Carnea de struț, cea mai mare pasăre din lume care atinge greutatea de 100 de kilograme la maturitate şi de origine din Africa, a început să pătrundă ușor și pe mesele românilor. În afară de gustul deosebit, carnea de struț se evidențiază și prin faptul că este una dintre cele mai sănătoase. Are mai puține calorii decât carnea de pui și mai mulți nutrienți decât carnea de porc. Conține foarte mult fier, vitamina E, foarte mult Omega 3, Omega 6, Omega 9, vitamina B12, B6.
Este o carne foarte fragedă, curată, pentru că nu conține hormoni sau aditivi de creștere, astfel că este recomandată în alimentația copiilor și a femeilor însărcinate, dar şi a diabeticilor și hipertensivilor, având un conținut foarte mare de acizi grași benefici organismului. Carnea de struț are o culoare roșiatică și se apropie ca textură și gust de carnea de vită. Este săracă în grăsimi, colesterol și colagen, ceea ce o face mai ușor digerabilă. Carnea de struț are valori crescute de calciu, zinc, magneziu și fosfor, dar și de carnitină, o proteină care ajută la transformarea grăsimii în energie.
Din carnea de struț se poate găti aproape orice fel de mâncare, fiind foarte versatilă în ceea ce privește modalitățile de preparare. Din gâturi și alte părţi din struț se poate pregăti ciorbă, din ficatul de struț se poate prepara pateu de casă, din mușchi se poate prepara friptură, iar dacă este tocată, carnea poate fi folosită la sarmale și musaca.
Rețete
Friptură din carne de struţ
Ingrediente: 650-700 g pulpă de struț, 50 ml ulei de măsline, 500 ml bere, piper colorat, cimbru, foi de dafin, 1 lingură sos de soia, 50 g muștar. Preparare: Sosul de soia, muștarul și uleiul de măsline se amestecă până se omogenizează şi se unge carnea de struț, apoi se pune într-un vas de sticlă și se completează cu bere; se condimentează cu cimbru și piper; se lasă la rece timp de două ore sau de seara până dimineața. Carnea condimentată se scoate din baiț, se scurge, apoi se pune într-un vas termorezistent la cuptor, la foc mic, circa 100 de grade, timp de 180 de minute. Friptura se servește caldă sau rece, cu garnitura preferată.
Muşchi de struţ la grătar
Ingrediente: 4 bucăți steak de struț, 50 ml oțet balsamic, 4 linguri de miere, 4 linguri ulei de măsline, 2 linguri busuioc verde, 1 linguriță boabe de muștar. Preparare: Se prepară un sos din oțet, miere, ulei de măsline, busuioc și muștar, care se toarnă peste carnea de struț, apoi se lasă la marinat circa 2-4 ore. Se încălzește grătarul la o temperatură ridicată, apoi se aşază friptura pe grătar câte 4-5 minute pe fiecare parte, turnând deasupra sosul marinat. Se lasă friptura deoparte 5 minute și se servește cu garnitură de cartofi piure, brânză și fasole verde.