Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Carnea de vită, sursă de fier
Carnea este principala sursă de proteină din alimentația omului. Aceasta conține toți aminoacizii esențiali pe care corpul uman nu-i poate sintetiza. Carnea de vită este o importantă sursă de fier, fiind denumită și carne roșie, de aceea este benefic să se regăsească într-o alimentație diversificată. Însă, pentru că are în componență acid uric, se recomandă un consum echilibrat, de cel mult două ori pe săptămână. Carnea de vită, pe lângă faptul că este gustoasă, este și o sursă importantă de creatină, foarte utilă în diete. Creatina este eficientă pentru constituirea masei musculare și este o sursă de energie pentru sistemul muscular. Carnea de vită mai conține carnitină, potasiu, proteine, alanină, antioxidanți, zinc, fosfor, magneziu, vitaminele B 12, B6, E, D, omega 3 etc. Copiii și adolescenții au nevoie de proteine de calitate superioară pentru dezvoltarea sănătoasă a sistemului nervos, a musculaturii și oaselor. La bebeluși, carnea de vită se introduce în alimentație începând cu luna 7-8 de viață. Carnea de vită se poate găti în multe feluri, de la ciorbe, supe, chifteluțe, fripturi, până la renumiții burgeri.
Rețete
Mușchi de vită Stroganoff
Ingrediente: 70 g mușchi de vită, 1 ceapă mare, 1 cană suc de roșii sau bulion, 1 cană smântână, 2 linguri muștar, 500 g ciuperci, 1 pachet de unt, 1 cană vin alb, 3 căței mari de usturoi, 1 legătură de pătrunjel, sare, piper alb, foi de dafin, tăiței. Preparare: Ceapa se călește în ulei și puțin unt, se adaugă mușchiul tăiat fâșiuțe, se lasă câteva minute și se stinge cu vinul și sucul de roșii; se presară sare și piper și se lasă să fiarbă. Între timp, se amestecă muștarul cu smântâna și se călesc ciupercile curățate și tăiate cu restul de unt. Când carnea este gata, se pune totul în cratiță și se mai lasă să fiarbă descoperit la foc mic până capătă consistență. Se presară pătrunjel verde pe deasupra. Tăițeii se fierb pentru câteva minute în apă cu sare, se clătesc la jet, apoi se adaugă carnea cu sos.
Friptură de vită în sos de piper verde
Ingrediente: 800 g carne de vită, 3 linguri boabe de piper verde, 100 g unt, 100 ml ulei de măsline, 6 linguri coniac, sare după gust. Preparare: Se taie carnea felii și de grosime egală. Se zdrobesc boabele de piper verde, apoi se trece fiecare bucată de carne prin piper. Într-o tigaie se încing uleiul și untul, se pune carnea de vită și se rumenește pe ambele părți la foc iute. După ce s-a rumenit carnea, se toarnă coniacul și se flambează, apoi se pune smântâna în tigaie, nu se amestecă, se rotește doar tigaia pentru ca sosul să acopere carnea, apoi se mai lasă să clocotească de câteva ori și se ia tigaia de pe foc. Se servește imediat cu sosul de piper verde și cu garnitură de cartofi și rozmarin la cuptor.