Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Carnea de vită, sursă de fier

Carnea de vită, sursă de fier

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 15 Octombrie 2020

Carnea este principala sursă de proteină din alimentația omului. Aceasta conține toți aminoacizii esențiali pe care corpul uman nu-i poate sintetiza. Carnea de vită este o importantă sursă de fier, fiind denumită și carne roșie, de aceea este benefic să se regăsească într-o alimentație diversificată. Însă, pentru că are în componență acid uric, se recomandă un consum echilibrat, de cel mult două ori pe săptămână. Carnea de vită, pe lângă faptul că este gustoasă, este și o sursă importantă de creatină, foarte utilă în diete. Creatina este eficientă pentru constituirea masei musculare și este o sursă de energie pentru sistemul muscular. Carnea de vită mai con­ține carnitină, potasiu, proteine, alanină, antioxi­danți, zinc, fosfor, magneziu, vitaminele B 12, B6, E, D, omega 3 etc. Copiii și a­do­­les­cenții au nevoie de proteine de calitate superioară pentru dezvoltarea sănătoasă a sistemului nervos, a musculaturii și oaselor. La be­beluși, carnea de vită se introduce în alimentație începând cu luna 7-8 de viață. Carnea de vită se poate găti în mul­te feluri, de la ciorbe, supe, chif­teluțe, fripturi, până la renu­miții burgeri. 

Rețete

Mușchi de vită Stroganoff 

Ingrediente: 70 g mușchi de vită, 1 ceapă mare, 1 cană suc de roșii sau bulion, 1 cană smântână, 2 linguri muștar, 500 g ciuperci, 1 pachet de unt, 1 cană vin alb, 3 că­ței mari de usturoi, 1 legătură de pătrunjel, sare, piper alb, foi de dafin, tăiței. Preparare: Ceapa se călește în ulei și puțin unt, se adaugă muș­chiul tăiat fâșiuțe, se lasă câteva minute și se stinge cu vinul și sucul de roșii; se presară sare și piper și se lasă să fiarbă. Între timp, se amestecă muștarul cu smântâna și se călesc ciupercile curățate și tăiate cu restul de unt. Când ­carnea este gata, se pune totul în cratiță și se mai lasă să fiarbă descoperit la foc mic până capătă con­sistență. Se presară pătrunjel verde pe deasupra. Tăițeii se fierb pentru câteva minute în apă cu sare, se clătesc la jet, apoi se adaugă carnea cu sos.

Friptură de vită în sos de piper verde

Ingrediente: 800 g carne de vită, 3 linguri boabe de piper verde, 100 g unt, 100 ml ulei de măsline, 6 linguri coniac, sare după gust. Preparare: Se taie carnea felii și de grosime egală. Se zdrobesc boabele de piper verde, apoi se trece fiecare bucată de carne prin piper. Într-o tigaie se încing uleiul și untul, se pune carnea de vită și se rumenește pe ambele părți la foc iute. După ce s-a rumenit carnea, se toarnă coniacul și se flambează, apoi se pune smântâna în tigaie, nu se amestecă, se rotește doar tigaia pentru ca sosul să acopere carnea, apoi se mai lasă să clocotească de câteva ori și se ia tigaia de pe foc. Se servește imediat cu sosul de piper verde și cu garnitură de cartofi și rozmarin la cuptor.

Citeşte mai multe despre:   Rețete