Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Castanele comestibile, indicate în probleme circulatorii

Castanele comestibile, indicate în probleme circulatorii

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 15 Octombrie 2018

Castanul comestibil (Castanea sativa) este originar din sudul Europei și Asia Mică. În România este cultivat în livezi de specialitate, multe dintre ele în județul Maramureș, sau pe marginea drumurilor. Castanul comestibil înflorește în luna iulie, toamna se formează fructele, între trei și șapte, protejate de o manta țepoasă, care se coc în luna octombrie. Castanii pot produce fructe până la 1.000 de ani, sunt cunoscuți pentru rezistența la ger, chiar dacă în primii ani sunt mai sensibili. Nu sunt, însă, rezistenți la secetă și preferă semiumbră.

Castanele au fost o sursă principală de hrană în multe țări: China, Coreea, Japonia și state din jurul Mării Mediterane. Castanele comestibile au fost cultivate timp de mai bine de 6.000 de ani în China și de 3.000 de ani în Europa. Grecii consideră castanele superioare migdalelor, alunelor și nucilor din punct de vedere nutritiv și al beneficiilor aduse sănătății. Castanele sunt bogate în vitaminele C, E, aminoacizi, antioxidanți, calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, zinc, potasiu, vitamine din complexul B (B1, B2, B6). Sunt lipsite de colesterol, gluten și de sodiu. Castanele sunt foarte indicate în tratarea problemelor circulatorii, se folosesc în tratamentul varicelor, în probleme cardiovasculare, împotriva afecțiunilor reumatice, întăresc sistemul imu­nitar, previn bolile de inimă, sunt tonice pentru sistemul nervos, combat anemia, reduc nivelul colesterolului rău etc. Castanele ajută și la tratarea unor probleme respiratorii, cum ar fi tusea convulsivă, însă repară și găurile microscopice din vasele de sânge și capilare și îmbunătățesc elasticitatea acestora. Castanele se pot consuma sub formă de garnitură, fierte sau coapte, pot fi utilizate și la diferite preparate, creme, budinci, înghețată. Făina de castane poate fi folosită la prepararea pâinii, lipiilor, sosurilor, supelor etc.

Rețete:

Piure de castane

Ingrediente: 500 g castane, 300 ml lapte degresat, o lingură vanilie, 3 linguri ulei de măsline.

Mod de preparare: Se fierb castanele, iar miezul lor se dă prin mașina de tocat nuci, apoi în pasta obținută se adaugă celelalte ingrediente, amestecând bine până ce se omogenizează toată compoziția. Separat se face un sirop din 50 g zahăr, 75 ml apă, 2 lingurițe de rom. Ingredientele se fierb la foc mic până când siropul se îngroașă.

Bomba de castane

Ingrediente: 500 g piure de castane, 150 g zahăr, 150 ml apă, 100 g migdale sau alune de pădure, 200 g + 40 g margarină sau unt, 200 g ciocolată amară.

Mod de preparare: Se pun la foc apa cu zahărul și lăsăm până se topește, după ce se răcește un pic se amestecă cu piureul de castane, se adaugă migdalele sau alunele, apoi se adaugă 100 g ciocolată amăruie topită. Se spumează cele 200 g margarină sau unt, se adaugă în compoziția de castane și se mixează până se omogenizează. Se pune compoziția într-o formă rotundă tapetată cu folie de plastic, apoi se pune la frigider câteva ore. Când este gata, se răstoarnă pe un platou, apoi se topește ciocolata rămasă cu cele 40 g de margarină sau unt și se toarnă glazura peste bombă, se pot pune și alune mărunțite. Se servește cu frișcă.

Citeşte mai multe despre:   Rețete