Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Castravetele, adjuvant în boli renale și pancreatită
Castravetele este o legumă din familia Curcubitacee din care provin și dovleacul, dovlecelul, pepenele verde sau galben. Este a patra cea mai cultivată legumă din lume și este considerat un superaliment datorită proprietăților nutritive și medicinale benefice organismului. La fel ca pepenele, castraveții conțin în proporție de 96% apă, așadar, au un efect benefic în hidratarea organismului. Pe lângă conținutul mare de apă, castravetele mai este bogat în vitamine și minerale (A, complexul B, C, E, K, betacaroten, luteină, magneziu, calciu, fibre, potasiu, mangan, sodiu, fier, siliciu, fosfor, zinc), enzime și fibre etc.
Cercetătorii afirmă că, fără coajă, castravetele nu are nici măcar jumătate din valoarea sa terapeutică. Acesta poate fi utilizat în tratamente preventive, cum ar fi: formarea pietrelor la rinichi și insuficiența renală, ca adjuvant în pancreatită, în tratarea astmului bronșic, a gastritei și ulcerului gastric, a litiazei biliare, aterosclerozei și arteritei obliterante, a indigestiei, diabetului, gutei, dar și în reglarea tensiunii arteriale oscilante, în aritmii cardiace, în combaterea obezității. Castravetele are și un puternic efect antioxidant, ajută la detoxifierea organismului, asigură aportul de vitamine zilnic, stimulează sistemul imunitar, reduce inflamația, oferă protecție împotriva cancerului, reduce colesterolul, împrospătează respirația, combate căldura, atât la nivel exterior, cât și în interior, calmează arsurile la stomac, dar și pe cele cauzate de soare la nivelul pielii. Castravetele poate fi folosit și în scopuri cosmetice, măștile cu pulpă de castravete hidratează tenul, ajută la curățarea porilor, au efect emolient, dar și degresant. De asemenea, aplicate pe ochi, feliile de castravete ajută la înlăturarea cearcănelor. Castraveții se pot consuma ca atare, sub formă de suc, diverse salate, murați etc.
Rețete:
Salată de castravete cu iaurt
Ingrediente: 400 g iaurt gras, 2-3 linguri ulei de măsline, 3-4 castraveți, câteva fire de mărar, 2-3 căței de usturoi, 1 lingură zeamă de lămâie, sare după gust.
Mod de preparare: Se spală castraveții, se dau pe răzătoare, apoi se presară un pic de sare și se pun la scurs. Într-un bol se pune iaurtul și uleiul de măsline, care se amestecă continuu până se încorporează. Se adaugă castraveții bine scurși de zeamă, alături de celelalte ingrediente: usturoiul pisat, mărarul tocat mărunt, zeama de lămâie și sare după gust, apoi se dă la frigider pentru cel puțin o oră înainte de servire. Este o salată foarte gustoasă și răcoritoare, mai ales pe timpul verii.
Dulceață de castraveți
Ingrediente: 1 kg castraveți, 6 lămâi, 1 kg zahăr.
Mod de preparare: Castraveții se spală și se taie cuburi. La fel, lămâile se spală, coaja de la două lămâi se taie cuburi, iar sucul se presează. Celelalte lămâi se taie rondele. Într-o cratiță se așază straturi de castravete, zahăr, felii de lămâie și suc. Se acoperă și se lasă la frigider pentru o noapte. A doua zi se așază cratița pe foc și se fierbe 15-20 minute. Se pune dulceața în borcane și se acoperă, după ce se răcește se poate depozita în cămară.