Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Castravetele amar supranumit insulina vegetală

Castravetele amar supranumit insulina vegetală

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 08 Oct, 2018

Momordica charantia, karela sau goya este un fruct tropical adus din America de Sud, Asia, Australia sau Africa. Planta este cățărătoare, crește înaltă de 2 m, are florile galbene și parfumate, iar unele au miros asemănător gardeniei. Frunzele sunt verzi asemănătoare viței-de-vie, fructele sunt alungite, portocalii, albicioase sau galbene, au protuberații și un aspect de castravete urât, care arată clar că face parte din categoria fructelor exotice. Gustul lor este amar dar delicios, de aceea sunt preferați în diferite preparate culinare. Semințele fructului au gustul dulce și culoare maronie sau albă.

Castravetele amar este unul din cele mai cunoscute și mai eficiente tratamente naturiste împotriva diabetului, dar și a altor afecțiuni. Această comoară naturală are în structura sa 17 aminoacizi, din care 16 sunt identici cu aminoacizii insulinei bovine, spre deosebire de insulina extrasă din microorganisme modificate genetic, cea vegetală are marele avantaj de a fi lipsită de reacții adverse și contraindicații.

Castravetele amar este bogat în vitamine și minerale, dintre care: vitaminele B1, B6, B9, C, E, K, A, calciu, mangan, potasiu, sodiu, fier, magneziu, fibre dietetice, acid folic, betacaroten, zinc și fosfor. Castravetele amar are proprietăți hipoglicemiante, hipercolesterolemiantă, remineralizantă, vitaminizantă, antibiotică, antitumorală, antivirală, stimulantă pentru sistemul imunitar, antiparazitară.

Castravetele amar, supranumit insulina vegetală, este benefic și în prevenirea cancerului, protejează inima, întărește sistemul imunitar, îmbunătățește vederea, regenerează părul, purifică sângele. Este adjuvant și în alte afecțiuni, cum ar fi infecții bacteriene, colici, constipație, colesterol mare, boli de ficat, pietre la rinichi, psoriazis, pojar, boli febrile, răni, iritații, infecții ale pielii, tumori, reumatism, obezitate, etc.

Castravetele amar se poate consuma sub formă de ceai, în stare proaspătă, suc proaspăt, adăugat în diferite preparate culinare, salate, semințe măcinate adăugate în mâncare, etc.

Suc de castravete amar pentru diabet

Ingrediente: 1 castravete amar, 1 măr verde, o bucățică de ghimbir (1-2 cm), sucul de la o lămâie, sare.

Mod de preparare: Se taie castravetele în două, se curăță de sâmburi, apoi se taie bucăți care se pun într-un castron; se freacă cu sare și se lasă 10 minute; se pun în blender împreună cu ghimbirul și mărul tăiat bucăți; se adaugă 150 ml apă, zeama de lămâie, apoi se dau prin blender. Este indicat să se consume în fiecare dimineață pe stomacul gol.

Salată nepaleză cu castravete amar

Ingrediente: 200 g cartofi, 100 g castraveți, o jumătate de castravete amar, 50 g semințe de susan, sucul de la o lămâie, 100 g semințe de coriandru, câteva frunze de coriandru, 150 ml apă, 4 ardei verzi, 3 cești cu ulei de muștar, o ceașcă cu semințe de chimen, 2-3 gogoșari uscați, sare.

Mod de preparare: Cartofii se coc în coajă, se curăță și se taie rondele, castravetele se curăță de coajă se taie rondele, se amestecă cu sarea, semințele de susan prăjite, sucul de lămâie, semințele de coriandru; castravetele amar se curăță de coajă și se stoarce, iar zeama se amestecă cu sucul de lămâie și cu apa, pentru a se obține un dresing; uleiul de muștar se încălzește și se călesc în el gogoșarii împreună cu semin­țele de chimen, se adaugă ardeii tăiați, se călesc, după care se amestecă cu cartofii. Salata se garnisește cu coriandru, se­mințe și frunze.