Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Caşul de oaie, aliment de bază în bucătăria tradiţională

Caşul de oaie, aliment de bază în bucătăria tradiţională

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 08 Noiembrie 2021

Acest tip de brânză este obținut din lapte închegat și scurs de zer. Cașul are origini străvechi, când oamenii obișnuiau să transporte și să păstreze laptele în bășici (burți de animale). În acest fel au descoperit că, dacă ţin recipientele la soare, laptele se îngroașă şi dobândeşte o consistență asemănătoare brânzei, care se păstrează mai mult timp. În vechile civilizații din Mesopotamia, Asia sau Egipt existau numeroase cășării unde oamenii aveau îndeletnicire a producerii cașului.

Brânzeturile sunt o sursă valoroasă de substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcționa normal. Cașul are numeroase proprietăți și beneficii pentru organism, consumul său având un aport considerabil de proteine, grăsimi și calciu. Laptele de oaie are de două ori mai multe proteine, comparativ cu cel de vacă sau de capră. De asemenea, grăsimile pe care le conține sunt considerate sănătoase deoarece sprijină arderile metabolice. Cașul de oaie este bogat în vitaminele A, D, E, K, minerale, calciu, fosfor, magneziu, motiv pentru care este considerat un aliment de bază pentru toate categoriile de vârstă. Se poate consuma ca atare sau utilizat la prepararea altor tipuri de brânzeturi, precum telemeaua, cașcavalul sau brânza de burduf.

Rețete

Chifteluţe de dovleac cu caş de oaie

Ingrediente: 1 kg dovlecei, 200 g caș de oaie, 2 ouă, frunze de pătrunjel, 1 ceapă potrivită, 2-3 căței de usturoi, 1-2 linguri făină, 1-2 linguri pesmet, piper, boia de ardei, ulei. Preparare: Se curăță dovleceii și se dau pe răzătoare, se sărează puțin și se lasă deo­parte 15 minute, apoi se storc de zeamă, se condimentează, se adaugă o linguriță de boia de ardei, usturoiul pisat și ceapa tăiată mărunt, se amestecă, după care se pun şi cașul dat pe răzătoare, pătrunjelul tocat mărunt, ouăle, făina, pesmetul, piperul și se omogenizează. Se încinge ulei într-o tigaie, se modelează chiftele și se prăjesc; se scot pe un șervețel de bucătărie ca să absoarbă uleiul. Se pot servi calde sau reci.

Bulz cu caş de oaie

Ingrediente: 300-400 caș de oaie, 400 g mălai pentru mămăligă, ulei. Preparare: Mai întâi se prepară mămăliga şi se dă deoparte, după ce s-a răcit, se ia cu o lingură de lemn sau spatulă și se toarnă pe un blat de lemn uns cu ulei, se aplatizează cu dosul lingurii; în mijloc se pune un strat generos de caș dat în prealabil pe răzătoare; se strâng marginile cu mâinile unse cu ulei, astfel ca brânza să rămână în mijloc; se fac forme sferice și se poate găti pe grătar, pe grill sau într-un vas termorezistent la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 10-15 minute.

Citeşte mai multe despre:   Rețete