Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Caşul de oaie, aliment de bază în bucătăria tradiţională
Acest tip de brânză este obținut din lapte închegat și scurs de zer. Cașul are origini străvechi, când oamenii obișnuiau să transporte și să păstreze laptele în bășici (burți de animale). În acest fel au descoperit că, dacă ţin recipientele la soare, laptele se îngroașă şi dobândeşte o consistență asemănătoare brânzei, care se păstrează mai mult timp. În vechile civilizații din Mesopotamia, Asia sau Egipt existau numeroase cășării unde oamenii aveau îndeletnicire a producerii cașului.
Brânzeturile sunt o sursă valoroasă de substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcționa normal. Cașul are numeroase proprietăți și beneficii pentru organism, consumul său având un aport considerabil de proteine, grăsimi și calciu. Laptele de oaie are de două ori mai multe proteine, comparativ cu cel de vacă sau de capră. De asemenea, grăsimile pe care le conține sunt considerate sănătoase deoarece sprijină arderile metabolice. Cașul de oaie este bogat în vitaminele A, D, E, K, minerale, calciu, fosfor, magneziu, motiv pentru care este considerat un aliment de bază pentru toate categoriile de vârstă. Se poate consuma ca atare sau utilizat la prepararea altor tipuri de brânzeturi, precum telemeaua, cașcavalul sau brânza de burduf.
Rețete
Chifteluţe de dovleac cu caş de oaie
Ingrediente: 1 kg dovlecei, 200 g caș de oaie, 2 ouă, frunze de pătrunjel, 1 ceapă potrivită, 2-3 căței de usturoi, 1-2 linguri făină, 1-2 linguri pesmet, piper, boia de ardei, ulei. Preparare: Se curăță dovleceii și se dau pe răzătoare, se sărează puțin și se lasă deoparte 15 minute, apoi se storc de zeamă, se condimentează, se adaugă o linguriță de boia de ardei, usturoiul pisat și ceapa tăiată mărunt, se amestecă, după care se pun şi cașul dat pe răzătoare, pătrunjelul tocat mărunt, ouăle, făina, pesmetul, piperul și se omogenizează. Se încinge ulei într-o tigaie, se modelează chiftele și se prăjesc; se scot pe un șervețel de bucătărie ca să absoarbă uleiul. Se pot servi calde sau reci.
Bulz cu caş de oaie
Ingrediente: 300-400 caș de oaie, 400 g mălai pentru mămăligă, ulei. Preparare: Mai întâi se prepară mămăliga şi se dă deoparte, după ce s-a răcit, se ia cu o lingură de lemn sau spatulă și se toarnă pe un blat de lemn uns cu ulei, se aplatizează cu dosul lingurii; în mijloc se pune un strat generos de caș dat în prealabil pe răzătoare; se strâng marginile cu mâinile unse cu ulei, astfel ca brânza să rămână în mijloc; se fac forme sferice și se poate găti pe grătar, pe grill sau într-un vas termorezistent la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 10-15 minute.