Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Cătina în diverse preparate: efect nutritiv, energizant și vitalizant
Cătina albă (Hippophae rhamnoides) este una din cele mai valoroase plante pe care ni le dăruieşte natura. Rezistă la îngheț și congelare, iar fructele sale își păstrează proprietățile și la minus 40 de grade Celsius. Cătina concentrează în câteva grame, cât are greutatea fructului, aproape toți micronutrienții esențiali: vitamine, minerale esențiale, antioxidanți, licopen, flavonoide, carotenoide, taninuri, steroli, lecitine, inozitol, acid cafeic, acid clorogenic, acizi grași polinesaturați.
De la cătină se folosesc fructele proaspete și conservate sub diverse forme: ceai, tinctură, sirop, extracte lipofile cu ulei de cătină, diverse preparate etc. Mai puţin cunoscut este faptul că, în anumite terapii, se utilizează și frunzele, mugurii, scoarța și rădăcina arborelui de cătină, ca decoct, tinctură, pulbere, gemoderivate. Consumul de cătină are efect nutritiv, energizant și vitalizant, astfel că sporeşte rezistența organismului, inclusiv puterea de protecție împotriva radiațiilor de orice tip. Cătina este foarte eficientă în boli cardiovasculare, afecțiuni hematologice, afecțiuni reumatice, boli hepatice, diabet, ulcer, dermatită atopică, neuropatii, depresie, regenerează membranele și hrănește țesuturile, previne infecțiile respiratorii și grăbește vindecarea în răceală și gripă. Cătina are proprietăți antitumorale și este folosită în prevenirea și tratamentul adjuvant al afecțiunilor tumorale.
Salată cu cătină albă
Ingrediente: salată verde, 1 țelină Apio, 250 g roșii cherry, 2 morcovi, 100 g boabe de cătină, 200 g tofu, semințe de cânepă, semințe de in măcinate, semințe de susan, ulei de măsline, zeama de la o lămâie, sare.
Preparare: Într-un bol, se amestecă salata verde tocată în prealabil, țelina Apio tăiată rondele și boabele de cătină. Roșiile se taie jumătăți, morcovii se dau pe răzătoare, apoi se adaugă tofu tăiat cuburi și semințele de in, cânepă, susan; se omogenizează, după care se adaugă un dressing făcut din zeama de la o lămâie, sare după gust și ulei de măsline. Se amestecă bine și se poate servi cu crutoane sau pâine prăjită.
Brioşe cu goji şi cătină
Ingrediente: 2 linguri de cătină deshidratată, 1 lingură goji, 50 g zahăr, 1 lingură de scorțișoară, 150 ml lapte de cocos, 100 g margarină, 200 g făină de orez în amestec cu făină de cocos și migdale, 2 lingurițe praf de copt.
Preparare: Într-un bol, se amestecă toate ingredientele, apoi se mixează compoziția până se obține consistența dorită; se toarnă într-o tavă de cuptor căptușită cu hârtie de copt și se dă la cuptor la temperatura de 150 de grade pentru 15-20 de minute.