Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Chefalul și elementele sale nutritive
Chefalul este o denumire generică din care fac parte mai multe subspecii de pește. De exemplu, din familia Mugiglidae, care trăiește în Marea Neagră, fac parte: labanul, singhilul, ostreinosul și palarinul. De câțiva ani a apărut „chefalul roșu” venit din nordul Mării Negre, pește foarte mare, care ajunge la 12-14 kg și care are carnea roz-pal. Greutatea medie a chefalilor este în jur de 400 gr. Din păcate, media este în scădere, în ultimii ani, principala cauză fiind poluarea, cu toate că se adaptează chiar și în medii puternic afectate.
Chefalul este foarte bogat în elemente nutritive precum: lipide, proteine, vitaminele din complexul B, vitamina D (D2+D3), retinol, vitaminele A, K, C, E, minerale, calciu, cupru, fier, fosfor, magneziu, mangan, potasiu, seleniu, sodiu, zinc, lipide (acizi grași mononesaturați, acizi grași polinesaturați, acizi grași saturați), aminoacizi (acid aspartic, acid glutamic, alanină, arginină, histidină, cistină, valină, prolină, serină, fenilalanină, glicină, triptofan, treonină, izoleucină, leucină, lizină, metionionă, tirozină). Chefalul are o carne foarte gustoasă, care se consumă proaspătă, sărată și, mai ales, afumată. O dietă sănătoasă ar trebui să conțină cel puțin 2-3 porții de pește pe săptămână, dintre care una de pește gras. Specialiștii recomandă peștele, fiindcă aduce organismului unele substanțe nutritive pe care nici un alt aliment nu le poate oferi.
Rețete:
Chefal cu andive și lămâie
Ingrediente: 2 chefali, 2 andive mari, 1 lămâie, 4 fire de ceapă verde, 4 linguri de ulei de măsline, 200 ml vin alb, sare, piper. Mod de preparare: Se curăță andivele și se feliază pe diagonală; se taie lămâia rondele, se curăță peștii de solzi, se eviscerează, se spală bine, se condimentează cu sare și piper, apoi în fiecare chefal se pun felii de lămâie și andive. Într-o tavă unsă cu 2 linguri de ulei de măsline, se pun restul de felii de andive, apoi, peștele deasupra; se presară ceapa tăiată mărunt, se stropește peștele cu ulei de măsline și se pune vinul alb, apoi se dă la cuptor 30-40 de minute la 220 C. Se servește cu lămâie.
Chefal roșu cu sos Provensal
Ingrediente: 4 fileuri de chefal roșu, sare, piper negru, 2 linguri ulei de măsline, Pentru sos: 2 căței de usturoi zdrobiți, 1 ardei gras galben tocat mărunt, 1 eșalotă tocată fin, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 lingură ierburi de Provence sau oregano, 350 g roșii prunișoare decojite și tocate bucăți mari, 8 măsline negre mari, fără sâmburi, tocate bucăți mari, 2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat. Mod de preparare: Se sărează ușor feliile de pește și se ung cu puțin ulei. Pentru sos, se încălzește 1 lingură de ulei într-o cratiță și se călesc usturoiul, ardeiul și eșalota 8 minute. Se adaugă zeama de lămâie și se lasă la fiert câteva minute, apoi se pun verdețurile uscate, roșiile, sarea și piperul după gust, se dă în clocot, se acoperă și se lasă la fiert 10 minute la foc mic, apoi, spre final, se adaugă măslinele și pătrunjelul. Între timp se încălzește uleiul rămas într-o tigaie pentru grătar, se pune peștele câte 4 minute pe fiecare parte. Când este gata, se așază feliile de pește pe un platou mai adânc și se toarnă sosul deasupra.