Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Chirurgia obezității, soluție împotriva afecțiunilor cardiace
Chirurgia împotriva obezității, soluție care a câștigat teren în ultimii ani, mai ales în cazul pacienților cu obezitate severă și morbidă, aduce beneficii și pentru sănătatea inimii. Cercetătorii americani de la Universitatea Rutgers, din New Jersey, spun că riscul de evenimente cardiovasculare grave (infarct miocardic, angină pectorală sau accidente vascular-cerebrale) scade la jumătate în cazul pacienților care au recurs la chirurgia bariatrică.
Deși este o abordare mai „agresivă” pentru pacient decât simpla schimbare a stilului de viață, chirurgia obezității poate fi asociată și cu alte beneficii în afară de scăderea în greutate, cum ar fi îmbunătățirea calității vieții și reducerea presiunii asupra sistemului medical, din cauza bolilor asociate obezității, consideră autorii studiului, prezentat în publicația de specialitate JAMA Network Open.
Aceștia au analizat o bază de date de asigurări medicale din perioada 2007-2017, pe un eșantion de aproape 87.000 de pacienți adulți diagnosticați cu ficat gras non-alcoolic și cu obezitate severă (cu indicele de masă corporală mai mare de 40).
Conform unui studiu anterior realizat de aceeași echipă de la Universitatea Rutgers, chirurgia bariatrică ar putea reduce semnificativ și riscul de cancer, în special tipurile de cancer asociate obezității, la persoanele obeze diagnosticate și cu ficat gras non-alcoolic.
Denumită și chirurgie metabolică sau chirurgie bariatrică, chirurgia obezității are efecte pozitive împotriva obezității severe, scăderea în greutate fiind rapidă și, de cele mai multe ori, de durată. Operația propriu-zisă este doar un pas dintr-un șir mai lung de etape care include consiliere, scăderea greutății, menținerea greutății după intervenție și evaluarea periodică a pacientului. (I. M.)