Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Ciocolata neagră, în topul celor mai benefice alimente

Ciocolata neagră, în topul celor mai benefice alimente

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 13 Martie 2020

Ciocolata neagră sau amăruie ocupă locul întâi pe lista celor mai sănătoase alimente, fiind și cel mai popular aliment din lume. Ciocolata neagră cu 70% și 80% cacao, consumată în cantități moderate, previne bolile cardiovasculare, diabetul, colesterolul mărit și are multe efecte pozitive asupra sănătății generale. De asemenea, îmbunătățește circulația sângelui în întregul organism și, implicit, asupra inimii, previne închegarea sângelui și reduce riscul de atac de cord, stimulează serotonina (hormonul fericirii), combate starea de oboseală, de amețeală, îmbunătățește funcția cerebrală, ajută la pierderea kilogramelor în plus, îmbunătățește performanțele fizice, reduce riscul unor complicații în sarcină, inhibă poftele alimentare nesănătoase, ameliorează depresia. 

Întrucât este foarte bogată în antioxidanți, ciocolata neagră este recomandată în prevenirea acumulării de radicali liberi și îmbătrânirii celulelor. Totodată, conține un nivel ridicat de flavonoide, antioxidanți care apără pielea de efectele dăunătoare ale razelor ultraviolete. Teobromina, un component al acesteia, ajută la reducerea activității nervilor ce provoacă tusea și întărește smalțul dinților, deci, spre deosebire de alte dulciuri, scade riscul de a face carii, dacă este menținută o igienă dentară optimă. Ciocolata neagră este o sursă importantă de fibre și minerale. Deoarece conține cofeină, unele studii arată că are efect ca și cafeaua. 

Rețete

Ciocolată amăruie de casă

Ingrediente: 500 g unt de cacao sau de cocos, 500 g cacao, 250 g miere, vanilie sau alte arome după gust, semințe confiate, un pic de sare, nuci, alune. Preparare: Se topește untul la bain-marie într-un bol sau într-o crăticioară, apoi se pune mierea. Se omogenizează, se adaugă cacaua, aromele, semințele, nucile, alunele, sarea; se amestecă bine, apoi se pune compoziția într-o tavă tapetată cu folie și se dă la rece până se întărește; se porționează cu cuțitul, după care se pune la frigider. 

Prăjitură de post cu ciocolată amară 

Ingrediente: 3-4 linguri dulceaţă de caise, o cană de zahăr, o cană de apă minerală, 2 căni de făină, 200 ml ulei, 2 pachete praf de copt, un praf de sare, vișine din compot, 150 g nucă măcinată, 3 linguri de cacao. Pentru glazură: 3 linguri de cacao, o lingură ulei, 3 linguri zahăr, 4-5 linguri apă. Preparare: Se amestecă dulceața cu zahărul și un praf de sare, se adaugă treptat uleiul și apa minerală, făina, cacaua, praful de copt; se amestecă bine până se omogenizează compoziția; la sfârșit se pun vișinele și nuca, iar compoziția obținută se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt; se dă tava la cuptor pentru 40 de minute. Între timp, se prepară glazura, se amestecă toate ingredientele și se lasă să fiarbă. Când prăjitura este gata, se întinde glazura și se porționează.

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   Rețete de post