Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Conținutul unui ardei gras, un veritabil cocktail nutriţional
Ardeiul gras este folosit de sute de ani în mâncăruri și salate datorită gustului bun, dar și pentru că este plin de vitamine și alți nutrienți, motiv pentru care ar trebui să se regăsească zilnic în farfuriile noastre. Originar din Mexic și America de Sud, ardeiul gras şi-a făcut loc în bucătăriile europenilor începând cu 1433, când primele seminţe au fost aduse în Spania din Lumea Nouă, ajungând ulterior în Africa şi Asia.
Considerat printre cele mai sănătoase alimente din lume, ardeiul gras are în compoziţia sa o gamă largă şi variată de antioxidanţi şi fitonutrienţi: luteină, quercitină, betacaroten, zeaxantină, acid ferulic etc. Într-un singur ardei gras se regăsesc 1.500 micrograme de betacaroten, de trei ori mai mult decât într-un morcov de dimensiuni medii.
Antioxidanţii protejează împotriva radicalilor liberi, previn cancerul şi întăresc răspunsul organismului epuizat la perioade de stres. Aportul săptămânal de antioxidanţi poate scădea stresul oxidativ şi preveni inflamaţia cronică.
În ardeiul gras proaspăt se află cea mai mare concentraţie de vitamina C, mai exact în 100 gr avem 200% din necesarul zilnic. Totodată, oferă organismului o cantitate mare de vitamina A, în 100 gr avem aproape 20% din necesarul zilnic. Împreună cu betacarotenul şi luteina conţinute, vitaminele A, C şi E din compoziţie, doar 100 gr de ardei acționează ca un veritabil cocktail nutriţional. În ardei mai găsim şi vitaminele B6 şi B2, care facilitează metabolismul celulelor şi buna funcţionare a sistemului nervos central.
Pe lângă gustul proaspăt şi textura interesantă, ardeiul are puţine calorii, doar 29 kcal în 100 gr. În plus, grație capsaicinei pe care o conține, ardeiul înlesnește metabolismul, astfel că se pot arde mai multe calorii pe parcursul unei zile.
Rețete:
Triunghiuri de ardei cu brânză sau prosciutto
Arome specific mediteraneene putem obține foarte simplu, având la bază ardeiul gras, galben sau roșu. Astfel, se ia un ardei mai mare, se curăță de semințe și se elimină codița. Se spală bine și se tăie în formă de triunghi. Se prepară o cremă de brânză (brânza se sfărâmă și se amestecă cu smântână până capătă o consistență cremoasă, poate fi de vacă, oaie sau capră), după care, cu o linguriță, punem brânză peste ardei. Putem să o întindem cu cuțitul sau o lăsăm asemenea unei grămăjoare. Se asezonează cu puțin ulei de măsline presat la rece și pătrunjel tăiat mărunt. În loc de brânză se poate pune prosciutto.
Salată de ardei
Ingrediente: 1 ardei gras roșu; 1 ardei gras galben; 1/4 ceapă roșie; 2-3 ardei iuți (după cât de picant ne dorim); pătrunjel; sare; piper; 2 linguri oțet; 2 linguri ulei de măsline. Se taie ardeiul gras, ardeii iuți și ceapa în felii, se pune totul într-un bol și se amestecă. Se adaugă sare, ulei de măsline și oțet și se amestecă până se întrepătrund aromele. Se adaugă apoi puțin piper și pătrunjel. Poate fi servită ca atare sau cu friptură.