Ce au în comun broccoli, fasolea ochi-negru, citricele și ceaiul verde? Pe lângă faptul că sunt sugestii alimentare ale specialiștilor în nutriție de la renumita Universitate Harvard, aceste roade sunt excelente opțiuni pentru creștinii ortodocși care țin post. Bogate în fitonutrienți, fibre, minerale și vitamine, includerea acestora în dietă poate avea beneficii importante: întrețin starea de sănătate, îmbunătățesc calitatea vieții și pot chiar contribui la longevitate.
Coriandrul, o plantă populară în bucătăriile lumii
Coriandrul este o plantă asemănătoare la aspect cu pătrunjelul, utilizată în toate bucătăriile lumii, fie încorporată în diverse mâncăruri, fie ca garnitură sau decor. Coriandrul contribuie la buna funcţionare a organismului, având în vedere conţinutul său: 11 componente regăsite în uleiuri esențiale şi şase tipuri de acizi, minerale și vitamine, fiecare cu beneficiile sale.
Această plantă are acțiune farmacodinamică și multiple utilizări. Datorită conținutului de ulei eteric, acționează asupra stomacului, favorizând digestia. Are efect carminativ, de calmare a durerilor abdominale, ajută la evacuarea gazelor intestinale, este spasmolitic, antiseptic, antibacterian etc. Potrivit studiilor, coriandrul are un conținut ridicat de dodecenal, un compus natural, mult mai puternic decât orice antibiotic folosit pentru tratarea infecției cu Salmonella. Protejează corpul de tulburările provocate de această bacterie extrem de periculoasă, care, netratată, poate ucide.
De asemenea, consumul de coriandru ajută la prevenirea anemiei, reduce colesterolul rău din sânge şi inflamațiile la nivelul pielii, întărește sistemul imunitar, tratează conjunctivita, poate fi un bun tratament şi în cazul ulcerațiilor bucale, vindecă variola, combate diareea etc.
Aşa cum am menţionat mai sus, coriandrul este o plantă aromatică populară în toată lumea şi poate fi consumată fie în preparate, fie proaspătă, atât planta, cât şi seminţele, întregi sau măcinate, într-o varietate de rețete.
Pâine cu coriandru
Ingrediente: 1 kg făină, 3 lingurițe de coriandru măcinat, 50 g drojdie, 500 ml apă caldă, 1 lingură oțet sau zeamă de lămâie, ½ pachet de margarină, 1 linguriță de zahăr. Preparare: Într-un vas, se pun drojdia, zahărul, puțină făină și un pahar de apă călduță și se lasă la dospit 20 de minute. Peste drojdia dospită se toarnă treptat făina, apa călduță, coriandrul, oțetul sau zeama de lămâie și margarina, ținută în prealabil la cald pentru a se topi atât cât să se poată amesteca cu celelalte ingrediente. Se mixează cu lingura până se îngroașă și, apoi, se pune treptat făina; se frământă cu mâna şi se lasă la dospit; din nou se mai frământă puțin și se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Pe deasupra se poate unge cu sos de roșii sau apă cu zahăr. Se lasă să crească puțin în tavă, apoi se pune la cuptor pentru 45 de minute sau 1 oră, la 150 de grade.
Clătite de cartofi cu coriandru
Ingrediente: 500 g cartofi fierți, 1 pahar de lapte de soia, 5 linguri de făină, sare, piper, 3 lingurițe de coriandru, jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu. Preparare: Se curăță cartofii și se dau prin răzătoare, se adaugă laptele de soia, făina și coriandrul măcinat; se amestecă bine, apoi se condimentează cu sare și piper şi se adaugă bicarbonatul stins; se amestecă bine până se omogenizează aluatul. Se încinge uleiul în tigaie și se prăjesc clătitele subțiri pe ambele părți, apoi se pot consuma ca atare sau cu cremă de brânză tofu.