Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Cozonac de post
Ingrediente: 1 kg făină pentru cozonac, 350 g zahăr, 500 ml apă, 200 ml ulei, 2 plicuri drojdie uscată, 1 linguriță sare, 300 g nucă măcinată, stafide, coajă de lamâie, portocală, esență de vanilie. Toate ingredientele trebuie aduse la căldură cu 24 de ore înainte de a fi preparat cozonacul.
Preparare: Se cerne făina și se amestecă cu drojdia; se încălzește apa în care se dizolvă 300 g zahăr şi se adaugă aromele, coaja de lămâie și portocală, sare. Când zahărul s-a dizolvat și apa este caldă spre fierbinte, se pune puțin câte puțin peste făină şi se începe frământatul până se încorporează toată apa. Trebuie să obținem un aluat potrivit de tare, care nu se mai lipește de mână. Se adaugă apoi uleiul călduț puțin câte puțin și se framântă intens până se încorporează şi uleiul. Se lasă aluatul la crescut, la căldură, 20 de minute. Cât aluatul crește, pregătim umplutura: amestecăm nuca cu 50 g zahăr, 2 linguri cacao şi puțină apă. Apoi, împărțim aluatul în patru bucăți și le întindem pe fiecare; punem umplutura, adăugăm stafidele și rulăm fiecare bucată, apoi împletim câte două bucăți și le așezăm în cele două tăvi unse cu margarină și tapetate cu făină. Se lasă aluatul la crescut, la loc cald, până își dublează volumul. Se coc 20 de minute la foc iute, apoi la foc moderat până se rumenesc. Poftă bună!