Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Creveții
Preparați în majoritatea bucătăriilor din restaurantele internaționale, creveții reprezintă unul dintre cele mai populare alimente din categoria fructelor de mare. Sunt o sursă importantă de proteine cu conținut scăzut de grăsime, în plus proteinele din creveți pot ameliora sensibilitatea la insulină. Sunt bogați în Omega 3, în seleniu, micronutrient care inhibă celulele canceroase în timp ce ajută la repararea ADN-ului din celulele deteriorate. De asemenea, conțin fier, care ajută la prevenirea îmbătrânirii premature, astaxantine și coenzima Q, cu proprietăți antioxidante, cu efect protector asupra cancerului și a bolilor cardiovasculare.
Creveții au efect antiinflamator, are proprietăți benefice asupra țesuturilor, previn blocajele sangvine întrucât fluidizează compoziția sângelui, conțin vitamina D, esențială pentru absorbția calciului în organism, vitamina B12, care ajută la combaterea anemiilor, stimulează termogeneza, cresc senzația de sațietate și sunt ideali în meniul persoanelor care își supraveghează greutatea.
Creveții au un rol important și în funcționarea normală a glandei tiroide, în formarea membranei fibrelor nervoase, acționează pozitiv asupra stării sistemului cardiovascular, reduc nivelul colesterolului din sânge, păstrează elasticitatea musculară, normalizează compoziția sângelui, participă activ în formarea hemoglobinei și a eritrocitelor în sânge. Specialiștii susțin că persoanele care consumă frecvent fructe de mare sunt mai puțin predispuse la îmbolnăvire.
Rețete:
Creveți cu smântână
Ingrediente: 300 g creveți decorticați, 500 g smântână, 3 linguri de făină, 1 lingură ulei, sare, piper după gust.
Mod de preparare: Se spală creveții sub jet de apă; într-o crăticioară se încălzește uleiul, apoi se adaugă toată cantitatea de creveți și se lasă să fiarbă 5 minute. Separat se pregătește sosul de smântână: se amestecă făina cu puțină apă, după care se adaugă smântâna și se amestecă foarte bine, se pune vasul la foc mic și se amestecă încontinuu până se îngroașă, apoi se adaugă creveții; se potrivește de sare și piper. Se poate servi cu pătrunjel proaspăt tocat.
Supă cremă de creveți
Ingrediente: 300 g de creveți decorticați, 1 ardei roșu capia, 1 ceapă roșie, 2 morcovi, 100 g țelină, 1 păstârnac, 1 ardei iute, 1 cartof, ulei de măsline, 5-6 căței de usturoi, 200 ml vin alb, pătrunjel, sare după gust.
Mod de preparare: Se spală creveții și se pun la scurs pe o hârtie absorbantă, se pune uleiul la încins, se adaugă creveții și se călesc până se rumenesc puțin, apoi se scot și se lasă la scurs. Între timp se pregătesc legumele, se curăță, se spală și se toacă; toate legumele se călesc în uleiul în care au fost căliți și creveții, după care se sting cu un pahar de vin alb; se adaugă apă și sare și se lasă la fiert 20 de minute. După fierbere, se dau prin blender legumele cu jumătate din creveți, apoi se pun și ceilalți creveți întregi, se mai dau 2-3 clocote, după care se adaugă usturoiul pisat. Se servește atât fierbinte, cât și rece, cu pătrunjel proaspăt tocat și pâine prăjită.