Experții Asociației Americane pentru AVC, o divizie a Asociației Americane a Inimii, au actualizat recent Ghidul pentru prevenirea primară a accidentelor vasculare cerebrale cu o serie nouă de recomandări. Ei
Cum afectează strabismul vederea copiilor
Strabismul, o anomalie a ochilor care se manifestă prin lipsa paralelismului dintre axele globilor oculari, afectează unul din cinci copii, iar vârsta de debut este cel mai frecvent mai mică de 5 ani.
Cel mai ușor semn de observat este faptul că unul dintre ochi fixează privirea pe un obiect, iar celălalt este deviat spre interior (strabism convergent), exterior (strabism divergent), în sus (hipertropie) sau în jos (hipotropie). La copiii mici, cu sistem vizual imatur, strabismul poate cauza ambliopie (ochi leneș). Atunci când un ochi deviază, acesta își poate pierde capacitatea de a vedea bine, deoarece creierul învață să ignore imaginea primită de la el, explică pe blogul său medicul oftalmolog Laura Băcanu, specializată în oftalmologie pediatrică și strabism.
Strabismul este, aşadar, o problemă oculară care nu trebuie ignorată, pentru că reduce vederea. În plus, poate avea efecte și asupra posturii copilului, care are tendința să țină capul într-o poziție anormală.
Tratamentul ambliopiei este eficient până în jurul vârstei de 7-8 ani și se face prin acoperirea ochiului care are vedere mai bună cu un plasture special, numit ocluzor. Astfel, ochiul ambliop este stimulat vizual mai mult decât cel dominant și ajutat să-și recupereze acuitatea vizuală. În multe situații, poziția ochilor se corectează doar prin purtarea ochelarilor (în strabismele acomodative), caz în care pacienții necesită doar monitorizare periodică. Sunt însă și pacienți la care ochelarii nu pot să elimine deviația ochilor, în cazul acestora fiind necesară intervenția chirurgicală. (I. M.)