Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Cum ne alimentăm pentru a combate astenia

Cum ne alimentăm pentru a combate astenia

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 15 Martie 2010

Aşa cum vă promiteam în rubrica de săptămâna trecută, astăzi vă prezentăm modul de alimentaţie recomandat pentru prevenirea şi atenuarea simptomelor neplăcute ale asteniei. Persoanele anemice şi cu surmenaj intelectual şi fizic vor trebui să acorde o atenţie deosebită unei alimentaţii complete cu vitamine naturale şi minerale, preluate din legume şi fructe proaspete. Aceste alimente vor contracara carenţele frecvente în vitaminele B, C, D şi E şi vor completa necesarul metabolic de minerale, acizi graşi (linolenic) şi unii aminoacizi esenţiali care participă la sinteza proteinelor din organism.

Se vor consuma:

- salate de crudităţi (urzici, spanac, creson, pătrunjel, morcov, tomate, ţelină, ridichi negre, gulie, varză, ceapă, usturoi, frunze de păpădie);

- sucuri de legume (urzici, spanac, sfeclă roşie, ţelină - frunze, pătrunjel, tomate, cicoare - rădăcini), cu excelente proprietăţi vitaminizante şi mineralizante;

- fructe proaspete (200-500 g pe zi) luate în fiecare dimineaţă, mai ales lămâi, portocale, grepfruturi, banane, mere, pere, caise, struguri, măceşe, afine, coacăze negre, fragi, cătină albă, nuci, arahide, alune, migdale dulci, smochine;

- sucuri de fructe (mere, pere, prune, caise, agrişe, coacăze negre şi roşii, lămâi, portocale).

O reţetă combinată cu sucuri de legume şi fructe, cu proprietăţi tonice, vitaminice şi răcoritoare se prepară din 2-3 morcovi, o lămâie, o portocală, 3-4 mere, 10 g drojdie de bere şi o lingură miere de albine care se consumă în cursul zilei. Efecte deosebit de bune are şi vinul tonic obţinut din amestecul de siropuri din afine, coacăze negre şi cătină albă la care se adaugă tinctură de genţiană în 500 ml vin roşu.

În lipsa fructelor care se coc vara şi toamna este foarte sănătos preparatul făcut în casă, cu suc din trei portocale, trei lămâi, pastă din trei banane, amestecate cu 200 ml lapte dulce şi 100 ml iaurt; după omogenizare se consumă ca un excelent energizant pentru zilele obositoare.

Consumul sistematic de legume şi fructe în lunile de primăvară are evidente efecte vitalizante, remineralizante, energizante, nutritive, răcoritoare şi stimulente ale sistemului nervos. Acţiunile benefice se constată imediat la persoane cu surmenaj fizic şi psihic, epuizare, oboseală, depresie psihică, nervozitate şi insomnii.

Convinşi că alimentaţia este sursa principală a energiei, va fi absolut necesar să se ţină seamă de natura alimentelor şi de repartizarea acestora în cursul zilei. Hidraţii de carbon (pâine, cereale, cartofi, paste făinoase) sunt descompuşi până la glucoză, participând la procesele metabolice generatoare de energie. Un mic dejun echilibrat energizează corpul de-a lungul întregii dimineţi. Un prânz bogat în proteine asigură energia lucrativă a muşchilor, iar o cină săracă în grăsimi pregăteşte organismul pentru un somn odihnitor.

În alimentaţia contra asteniei se poate creşte consumul de lactate (lapte, iaurt), grâu germinat, seminţe de dovleac, in şi susan, pâine integrală, cereale, ulei vegetal, supe din fulgi de ovăz, îndulcite cu miere de albine şi boabe de ienupăr, amestecate cu polen şi propolis.

Drojdia de bere, luată zilnic câte o linguriţă, în puţină miere, este foarte bogată în vitamine din complexul B şi ajută la redobândirea capacităţii fizice şi psihice.

Regimul de viaţă

Pentru îndepărtarea asteniei este absolut necesat ca, la începutul primăverii, să se urmărească arderea grăsimilor, acumulate în exces în cursul iernii şi redarea fermităţii muşchilor, oaselor şi pielii. În aces scop sunt indicate exerciţiile fizice făcute zilnic, incluzând mişcări de gimnastică respiratorie, dimineaţa cu fereastra deschisă, deplasări în aer liber, mersul pe bicicletă sau desculţ prin iarbă cu rouă, activităţi sportive uşoare. Nu vor fi neglijate muncile fizice cu responsabilităţi personale (lucrări într-o grădină de legume sau în livada de pomi, întreţinerea florilor în seră, câmp sau balcon, creşterea păsărilor de curte şi a animalelor mici (iepuri, miei, viţei).

În timpul liber se vor evita vizionări de filme TV, cu acţiuni tensionate sau cu brutalităţi care vor fi înlocuite cu lecturi uşoare şi discuţii plăcute purtate cu prieteni adevăraţi. Aceste preocupări vor avea efecte de relaxare, bună dispoziţie şi odihnirea sistemului nervos.

Programul activităţii zilnice va fi atent controlat, prin respectarea orelor de muncă, odihnă şi somn (în încăperi bine aerisite) şi mese la ore fixe.

 

Citeşte mai multe despre:   astenie