Într-o reprezentare grafică foarte inspirată, Asociația Americană de Psihologie zugrăvește creierul sub forma unei aglomerări de alimente. Desigur, acestea nu au fost așezate la întâmplare, ci selectate după
De ce tot mai mulți copii sunt afectați de miopie
Timpul petrecut în exces de copii pe telefon și tablete îi expune unui risc mare de degradare a vederii, care creşte semnificativ atunci când se depășesc zilnic 60 de minute. Fiecare oră în plus petrecută în fața ecranelor digitale este asociată cu o creștere de 21% a probabilității de a dezvolta așa-numita miopie școlară, cauzată de suprasolicitarea vederii de aproape, iar rezultatul este vederea încețoșată la distanță, după cum arată un studiu realizat de experți sud-coreeni.
Statisticile la nivel mondial indică faptul că procentul persoanelor afectate de miopie este în continuă creștere, mai ales în rândul copiilor. În cadrul campaniilor organizate în țări din întreaga lume, cu prilejul Săptămânii internaționale de conștientizare a riscurilor miopiei, oftalmologii pediatri au tras un semnal de alarmă asupra efectului nociv pe care îl are asupra vederii timpul petrecut în exces pe telefonul mobil sau tabletă în detrimentul activităților în aer liber.
Statisticile indică clar faptul că această creștere constantă a cazurilor de miopie la copii în ultimii ani nu este legată doar de genetica familiei, ci și de obiceiuri nesănătoase, precum utilizarea excesivă a telefonului mobil sau tabletei, după cum au evidenţiat numeroşi oftalmologi pediatri cu ocazia campaniilor de conștientizare desfășurate în luna mai, cu prilejul Săptămânii Internaționale a Miopiei. Din acest motiv, este tot mai necesară organizarea de programe educaționale de promovare a timpului petrecut în aer liber, relatează cotidianul italian „Il corriere della sera”.
Măsura în care expunerea prelungită la ecranele dispozitivelor telefonice contribuie la creșterea cazurilor de miopie este evidenţiată de concluziile unui studiu pe această temă, realizat de experții sud-coreeni şi prezentat recent în publicația științifică „Jama”, care pot fi un bun motiv de reflecție asupra condiționării tehnologice tot mai presante din domeniul educației.
Specialiştii sud-coreeni au analizat rezultatele a 45 de studii care au inclus în total peste 300.000 de participanți, observând astfel o legătură semnificativă între elementele analizate: pe de o parte, este evident că utilizarea tehnologiilor digitale facilitează într-o anumită măsură procesul de învățare, dar, pe de altă parte, contribuie la apariția timpurie a miopiei. Astfel, datele au arătat că riscul de miopie crește semnificativ când timpul de expunere zilnică la ecranele dispozitivelor electronice depășește o oră, iar fiecare oră în plus este asociată cu o creștere de 21% a riscului de miopie, din cauza efortului vizual prelungit la distanță mică. La copii, acest efort împiedică dezvoltarea normală a mușchiului ocular care asigură acomodarea vederii în funcție de distanță. S-a constatat, de asemenea, că această creștere a riscului de miopie este similară la toate grupele de vârstă analizate, însă cu o probabilitate mai mare de afectare a vederii la distanță în cazul utilizării mai multor dispozitive digitale.
Chiar dacă analiza cercetătorilor sud-coreeni nu a inclus și date referitoare la populația tânără din țări occidentale, concluziile sale pot fi extrapolate și evidențiază cât de important este să limităm pe cât posibil timpul pe care copiii îl petrec pe dispozitivele digitale, mai ales în afara activităților școlare. Pentru a preîntâmpina afectarea vederii, specialiștii recomandă ca utilizarea ecranului să fie redusă la cel mult o oră pe zi în cazul copiilor de vârstă mică, iar în cazul celor de vârstă școlară este nevoie de pauze la 20-30 de minute de efort vizual.
De asemenea important de știut este faptul că miopia poate fi corectată și evoluția ei încetinită, cu condiția să fie diagnosticată la timp, prevenind astfel o serie de alte complicații oftalmologice pe termen lung. Părinții au un rol esențial în privinţa recunoașterii primelor semne ale miopiei - copilul începe să aibă dificultăți la școală în a vedea ceea ce este scris pe tablă, apropie foarte mult ochii de carte sau de ecranul dispozitivelor electronice, strânge din ochi în încercarea de a vedea mai bine la distanță și se plânge de dureri de cap după perioade mai lungi de studiu - caz în care este necesar un consult oftalmologic. (I. N.)