Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Deserturi cu seminţe de chia
Semințele de chia sau Salvia hispanica este o specie de plantă cu flori, originară din zona sudică a Mexicului și Guatemalei, înrudită cu menta. Încă din cele mai vechi timpuri, era considerată un aliment important, mai ales pentru capacitatea sa de a furniza energie pentru perioade mai lungi de timp. Cuvântul „chia” înseamnă în mayașă „putere”.
Semințele de chia sunt o sursă importantă de vitamine și minerale, între care: calciu, fosfor, mangan, magneziu, fier și zinc, acizi grași Omega 3 și Omega 6, vitaminele B1, B3, fibre și antioxidanți, necesare pentru buna funcționare a organismului. Astfel, aceste seminţe întăresc sistemul imunitar, previn apariția diabetului şi reglează nivelul de zahăr din sânge, elimină riscul afecțiunilor cardiovasculare, reglează nivelul de colesterol din sânge, ajută la menținerea normală a greutății corporale, la buna funcționare a sistemului digestiv, elimină durerile articulare, îmbunătățesc activitatea creierului, contribuie la sănătatea oaselor.
Semințele de chia nu conţin gluten şi sunt recomandate în curele de slăbire. Acestea se digeră repede și au un ușor gust de nucă, putând fi servite ca atare sau ca ingredient în diverse preparate.
Rețete
Prăjitură cu seminţe de chia, lămâie şi afine
Ingrediente: 2 linguri semințe de chia, 2/3 cană de apă, o jumătate cană de ulei de floarea-soarelui, 3/4 cană de zahăr, sucul și coaja rasă de la o lămâie, o linguriță esență de vanilie, un sfert de cană suc de mere, 1 cană de făină, 1 linguriță praf de copt, 3/4 cană de afine proaspete sau congelate, 2-3 linguri de zahăr brun. Preparare: Se amestecă într-un bol semințele de chia și apa și se lasă la hidratat 10 minute, apoi se adaugă zahărul, zeama și coaja rasă de lămâie, esența de vanilie, sucul de măr și se amestecă bine până se omogenizează compoziția; se adaugă făina și praful de copt și se încorporează în compoziție. Se pregătește o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt, se pune compoziția și se introduce în cuptorul preîncălzit pentru 45-50 de minute, la temperatura de 180 de grade. După ce este gata se mai lasă 20 de minute, apoi se poate porționa.
Batoane de cereale cu ciocolată şi chia
Ingrediente: 200 g ciocolată neagră de post, 400 g unt de arahide, 200 g miere, 200 g nuci, 80 g semințe de chia, 70 g stafide, 200 g cereale de porumb, 100 g fulgi de ovăz. Preparare: Se pune ciocolata într-un castron şi se dă la topit la bain marie, după care se adaugă untul de arahide, mierea, nucile, semințele de chia, stafidele și cele două tipuri de cereale. Se omogenizează foarte bine compoziția și se toarnă într-o tavă tapetată cu folie alimentară. Se pune tava la frigider pentru 3-4 ore, iar apoi se taie batoanele de ciocolată la dimensiunea dorită. Se pot da prin fulgi de nucă de cocos.