Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Deserturi cu seminţe de chia

Deserturi cu seminţe de chia

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 28 Martie 2022

Semințele de chia sau Salvia hispanica este o specie de plantă cu flori, originară din zona sudică a Mexicului și Guatemalei, înrudită cu menta. Încă din cele mai vechi timpuri, era considerată un aliment important, mai ales pentru capacitatea sa de a furniza energie pentru perioade mai lungi de timp. Cuvântul „chia” înseamnă în mayașă „putere”.

Semințele de chia sunt o sursă importantă de vitamine și minerale, între care: calciu, fosfor, mangan, magneziu, fier și zinc, acizi grași Omega 3 și Omega 6,  vitaminele B1, B3, fibre și an­tio­xi­danți, necesare pentru buna funcționare a organismului. Astfel, aceste seminţe întăresc sis­temul imunitar, previn apariția diabetului şi reglează nivelul de zahăr din sânge, elimină riscul afecțiunilor cardiovasculare, reglează nivelul de colesterol din sânge, ajută la menținerea normală a greutății corporale, la buna func­țio­­nare a sistemului digestiv, elimină durerile articulare, îmbună­tă­țesc activitatea creierului, contri­buie la sănătatea oaselor.

Semințele de chia nu conţin gluten şi sunt recomandate în curele de slăbire. Acestea se digeră repede și au un ușor gust de nucă, pu­tând fi servite ca atare sau ca in­gredient în diverse preparate. 

Rețete                  

Prăjitură cu seminţe de chia, lămâie şi afine

Ingrediente: 2 linguri semințe de chia, 2/3 cană de apă, o jumătate cană de ulei de floarea-soarelui, 3/4 cană de zahăr, sucul și coaja rasă de la o lămâie, o linguriță esență de vanilie, un sfert de cană suc de mere, 1 cană de făină, 1 linguriță praf de copt, 3/4 cană de afine proaspete sau congelate, 2-3 linguri de zahăr brun. Preparare: Se amestecă într-un bol semințele de chia și apa și se lasă la hidratat 10 minute, apoi se adaugă zahărul, zeama și coaja rasă de lămâie, esența de vanilie, sucul de măr și se amestecă bine până se omogenizează compoziția; se adaugă făina și praful de copt și se încorporează în compoziție. Se pregătește o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt, se pune compoziția și se introduce în cuptorul preîncălzit pentru 45-50 de minute, la temperatura de 180 de grade. După ce este gata se mai lasă 20 de minute, apoi se poate porționa.

Batoane de cereale cu ciocolată şi chia

Ingrediente: 200 g ciocolată nea­gră de post, 400 g unt de arahide, 200 g miere, 200 g nuci, 80 g semințe de chia, 70 g stafide, 200 g cereale de porumb, 100 g fulgi de ovăz. Preparare: Se pune ciocolata într-un castron şi se dă la topit la bain marie, după care se adau­gă untul de arahide, mierea, nucile, semințele de chia, stafidele și cele două tipuri de cereale. Se omogenizează foarte bine com­po­ziția și se toarnă într-o tavă tapetată cu folie alimentară. Se pune tava la frigider pentru 3-4 ore, iar apoi se taie batoanele de ciocolată la dimensiunea dorită. Se pot da prin fulgi de nucă de cocos.

Citeşte mai multe despre:   Rețete