Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Deserturi delicioase cu mandarine
Mandarinul este un pom fructifer din familia de citrice Rutaceae și își are originea în nord-estul Indiei. Este cultivat, de asemenea, în regiunile subtropicale și semitropicale, iar fructele sunt cunoscute în întreaga lume pentru gustul lor dulce. Mandarinele conțin o cantitate mare de beta-caroten, de aceea au culoarea portocalie, pectine, vitamine, glicozide, minerale, uleiuri esențiale, fibre și proteine utile în digestie. Datorită compoziției lor, mandarinele acționează benefic asupra sistemului nervos, a vederii, au acțiune revitalizantă asupra pielii și conferă elasticitate vaselor sanguine. Unele studii au arătat că un consum regulat de mandarine sau suc de mandarine poate scădea riscul de ateroscleroză, ajută la combaterea mai multor tipuri de cancere, a diabetului, a bolilor de ficat, ajută la tratarea anemiei, la scăderea colesterolului din sânge, în lupta cu infecțiile, oferă protecţie împotriva arsurilor solare, susţine sistemul imunitar, ajută la slăbit, dar şi la înlăturarea insomniilor sau a constipației. Mandarinele se consumă ca atare, în sucuri sau adăugate la diverse dulciuri, sucuri, compoturi etc.
Prăjitură cu mandarine
Ingrediente: 500 g mandarine, 5 ouă, 100 g zahăr, 150 g făină albă, 150 ml iaurt, 2 lingurițe praf de copt, 100 g unt, un praf de sare, esență de vanilie. Preparare: Se curăță mandarinele și se desfac feliuțe; se mixează ouăle cu zahărul până se obține o compoziție spumoasă, după care se adaugă, pe rând, iaurtul, făina, untul topit, un praf de sare, esența de vanilie, praful de copt; se mixează bine până se omogenizează compoziția. Se tapetează o tavă de cuptor cu hârtie de copt şi se așază feliile de mandarine uniform, după care se acoperă cu această compoziție. Se bagă la cuptor la 180 de grade pentru 30 de minute sau până se rumenește. Se lasă apoi la răcit, după care se răstoarnă pe o tavă. Se poate servi ca atare sau ornată cu frișcă deasupra.
Budincă de mandarine cu griş
Ingrediente: 1 ou, 2 mandarine bine coapte, 3-4 linguri de griș, 1 lingură sirop de arțar, 20 g unt topit, unt pentru uns. Preparare: Se pasează mandarinele în blender și se amestecă cu restul ingredientelor, apoi se toarnă compoziția în vasele de ceramică pentru budincă unse în prealabil cu unt. Se pun vasele la cuptor la 180oC pentru aproximativ 35 de minute.