Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Durerile abdominale la copii
Copiii se plâng deseori de dureri abdominale. Deși în cele mai multe cazuri au doar cauze funcționale, nu o patologie care să îngrijoreze, aceste dureri sunt supărătoare și îi pot afecta și emoțional pe cei mici. Când este cazul ca părinții să îi ducă la medic și cum îi pot ajuta să depășească aceste probleme explică experții Societății Europene de Gastroenterologie Pediatrică (ESPGHAN), în cadrul unei campanii lansate în 18 țări, inclusiv în România.
Mai mult de jumătate din copiii sub 14 ani care ajung în cabinetele de medicină de familie vin din cauza unor dureri abdominale, susţin specialiştii. Când un copil se plânge că îl doare burta iar lucrul acesta se întâmplă aproape zilnic, le provoacă îngrijorări uriașe părinților, care, firesc, se adresează medicului. Mulți nu au însă încredere în diagnosticul pus, cel de durere abdominală funcțională, și apelează la medici de specialitate, solicitând tot felul de analize, mai mult sau mai puțin utile. Au semnalat această tendință medici invitați la evenimentul de lansare a campaniei în România, citați de publicația Viața Medicală. Într-o primă fază, copilul se bucură că este luat în seamă, însă cu cât analizele și vizitele la medic devin mai dese, cu atât lucrul acesta devine epuizant pentru el.
De aceea, este foarte important ca părinții să știe care sunt situațiile în care este absolut nevoie să se adreseze medicului și, dacă este vorba despre o durere abdominală funcțională, cum să-l ajute pe cel mic să depășească starea de rău pe care o reclamă.
O vizită la medic este absolut necesară dacă cel mic se plânge că intensitatea durerii abdominale crește, dacă are febră, își pierde pofta de mâncare sau are dureri la urinare. Dar chiar și atunci când nu prezintă aceste simptome, dar spune că îl doare burta, plângerile copilului nu trebuie ignorate. Chiar dacă nu are în spate vreo patologie, durerea abdominală funcţională este reală, supărătoare și nu trebuie trecută cu vederea. Copilul se poate simți trist și dezamăgit că din această cauză nu poate participa la diverse activităţi alături de colegi și prieteni, iar lucrul acesta îi poate induce o stare de anxietate. De aceea, părinții trebuie să-i ajute să-și mențină o perspectivă pozitivă.
Durerea abdominală funcţională se rezolvă de obicei în timp, astfel că scopul tratamentului este de a atenua simptomele și de a-i ajuta pe copii să se întoarcă la activitățile zilnice, iar identificarea factorilor care au declanșat durerea poate fi de ajutor. Iată câteva lucruri pe care părinții le pot face în sensul acesta:
- Copilul trebuie să fie încurajat să-și continue activităţile obișnuite - să meargă la școală, să facă sport și să petreacă timp cu familia și prietenii. Lucrul acesta îi poate distrage atenţia de la durere și îi poate ameliora simptomele, iar exerciţiile fizice îi pot îmbunătăţi funcţia intestinului și scădea nivelul de stres.
- Dacă copilul are probleme cu somnul, trebuie ajutat să-și schimbe obiceiurile de somn, pentru că orele insuficiente de odihnă îi pot agrava durerile abdominale funcționale.
- Dieta este la fel de importantă. O alimentație echilibrată și hidratarea suficientă susțin sănătatea intestinului și contribuie la starea de bine.
- Nu în ultimul rând, o discuție cu copilul despre ceea ce îl stresează și modul prin care poate gestiona stresul poate fi benefică. Este bine ca el să știe că durerile pe care le simte nu au o cauză gravă și sunt doar temporare, iar dacă observați că dezvoltă o stare de anxietate se recomandă îndrumare din partea unui psihoterapeut. (I. N.)