Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Făina de cocos are proprietăți antivirale, antimicrobiene și antifungice
Treptat, făina din nucă de cocos a devenit substitutul favorit al făinii de grâu, nu doar pentru că nu conține gluten în mod natural, ci și pentru faptul că este bogată în fibre și săracă în carbohidrați. Este o sursă importantă de mangan, care ajută la asimilarea mai rapidă a unor nutrienți. Manganul ajută și la păstrarea sănătății oaselor, la funcționarea sistemului nervos sau a glandei tiroide.
Obținută din miezul nucii de cocos, această făină conține grăsimi sănătoase, cu proprietăți antivirale, antimicrobiene și antifungice. De asemenea, conține carbohidrați complecși, care se eliberează treptat în organism și nu cresc nivelul de glucoză și de grăsimi din sânge. Este indicată, din acest motiv, în alimentația diabeticilor.
Făina de cocos stimulează metabolismul, de aceea nutriționiștii o recomandă în dietele prin care se urmărește scăderea în greutate. Întrucât făina de cocos nu conține gluten în mod natural, așa cum aminteam, ea este recomandată și persoanelor care suferă de boala celiacă.
Făina de cocos poate fi utilizată cu succes în prepararea celor mai diverse deserturi: biscuiți, fursecuri, brioșe, clătite, torturi, negrese etc. Poate fi adăugată, totodată, în sosuri, băuturi de tip smoothie, în aluaturi de pâine, ca agent de îngroșare în supe și alte rețete culinare. Deși gătitul cu acest aliment poate fi un pic pretențios, merită din plin a fi utilizat, tocmai datorită beneficiilor pentru sănătatea organismului uman.
Rețete:
Prăjitură de cocos cu ananas
Ingrediente: 1 cutie compot de ananas, 2 linguri sirop de trestie sau agave, 150 g făină de cocos, 5 linguri de făină de quinoa, 100 ml ulei de cocos sau palmier, vanilie, 1 praf de copt.
Preparare: Compotul de ananas se dă prin blender până devine un smoothie gros, apoi se adaugă vanilia, făina de quinoa, siropul de trestie, făina de cocos, uleiul de cocos și praful de copt; se amestecă bine toate ingredientele până se obține un aluat gros, dar curgător. Se unge o tavă iena cu ulei și se toarnă aluatul. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit și se coace la foc mediu, până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit în tavă, apoi se porționează și se servește.
Chec cu banane și nucă de cocos
Ingrediente: 4 banane coapte, 120 g făină, 100 g fulgi de cocos, 2 plicuri praf de copt, 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu, un praf de sare, 1 linguriță scorțișoară, 150 g margarină topită, 150 g zahăr, 500 ml lapte de cocos, 2-3 linguri nuci, esență de vanilie.
Preparare: Se dau bananele prin blender, apoi se amestecă toate ingredientele uscate: făina, nuca de cocos, praful de copt, bicarbonatul, sarea, scorțișoara; se bate margarina cu zahărul, apoi se adaugă laptele de cocos, esența de vanilie și ingredientele uscate; se amestecă bine, după care se toarnă aluatul obținut într-o tavă de cozonac tapetată cu hârtie de copt; se dă tava la cuptor pentru o oră la foc mediu.