Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Făina de năut, un excelent substitut al făinii de grâu

Făina de năut, un excelent substitut al făinii de grâu

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 11 Aprilie 2022

Făina de năut se obține prin măcinarea boabelor de năut, crude sau prăjite, și poate substitui cu succes făina albă. Nu conține gluten şi are numeroși nutrienți benefici, proteine, fier, fosfor, cupru, mangan, folat, potasiu, calciu, magneziu, zinc, seleniu, vitaminele A, C, B1, B2, PP, B5, B6, B9, K.

Făina de năut este o sursă foarte bună şi de fibre, astfel că reduce riscul de apariţie a diabetului, cancerului la colon şi obezităţii. Ajută, totodată, digestia, previne consti­pația, protejează împotriva bolilor de inimă, reduce în mod natural colesterolul, întărește imunitatea, neutralizând aciditatea cauzată de o alimentație deficitară şi echilibrând nivelul de Ph al corpului, combate inflamația și previne multiplicarea celulelor canceroase, ajută la menținerea sănătății oaselor, îmbunătățește funcția creierului, normalizează somnul, previne anemia, îndepărtează excesul de apă din corp etc.

Făina de năut poate fi combinată cu o cantitate egală de apă și folosită ca înlocuitor de ouă, se poate adăuga în supe pentru îngroșare, în tocănițe, în sosuri, în loc de smântână, amidon de porumb sau făină de grâu. Atunci când este consumat frecvent, trebuie avut în vedere că năutul nu este compatibil cu varza, merele și perele.

Rețete

Omletă din făină de năut cu legume

Ingrediente: 200 g făină de năut, 250 ml apă, 5 g praf de copt, 6 linguri ulei de măsline, 2 linguri sos de soia, 1 ardei gras, 1 ceapă roșie, 200 g roșii cherry, 2 căței de usturoi, 200 g ciuperci champignon, 150 g codițe de ceapă verde, 1 dovlecel mic, sare și piper după gust. Preparare: Se taie ardeiul gras, dovlecelul, ceapa, ardeiul iute și se pun la sotat în 2 linguri de ulei de măsline, pentru 10 minute. Între timp se taie roșiile cherry și firele de ceapă și se adaugă peste amestecul obținut; apoi se pune usturoiul pisat și se mai lasă 30 de secunde; se condimentează cu sare și piper. Separat, se pregătesc ciupercile tăiate felii, care se pun la sotat pentru 5 minute cu 3 linguri de ulei de măsline și o lingură sos de soia. Se adaugă, apoi, și celelalte legume sotate și se omogenizează bine, după aceea se adaugă amestecul obţinut din făina de năut cu apă și praf de copt; se asezonează cu sare și piper şi se lasă la gătit la foc mic, pentru 10-15 minute. Când marginile se desprind de tigaie, se întoarce cu grijă omleta, se mai adaugă o lingură de ulei de măsline şi se mai lasă câteva minute până este gata. Se poate servi cu salată sau avocado.

Crocănţele cu făină de năut

Ingrediente: 1 cană făină de năut, un vârf cuțit de sare, 1 linguriță praf de copt, 5-6 linguri ulei de cocos, 5-6 linguri de miere, un vârf cuțit pudră de stevia, 1 linguriță extract de vanilie, 4 linguri de apă, fulgi de ciocolată, stafide, merișoare. Preparare: Într-un castron se amestecă făina cu sarea și praful de copt, apoi se adaugă uleiul de cocos, mierea de albine, praful de stevia, extractul de vanilie, apa, fulgii de ciocolată, merișoarele și stafidele și se amestecă bine, până devine un aluat consistent. Se tapetează o tavă de cuptor cu hârtie de copt, apoi se modelează prăjiturile în diverse forme, după care se coc la cuptor, la temperatura de 170 grade C, timp de 15 minute.

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   Rețete de post