Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Făina de orez în preparate cu aluat
Făina de orez se obține prin măcinarea orezului alb și brun şi este o alternativă excelentă pentru persoanele care trebuie să elimine din dieta lor produsele tradiționale din grâu. În compoziția făinii de orez se găsesc o multitudine de minerale și vitamine cum ar fi vitaminele din complexul B, mangan, cupru, seleniu, niacină, tiamină, fosfor, magneziu, acid pantotenic, cupru, zinc, fier, potasiu, colină, vitamina E. Aceste elemente se găsesc într-o proporție mai mare în făina de orez brun decât în cea de orez alb. Făina de orez este indispensabilă pentru dietă și alimentație sănătoase, fiind benefică pentru normalizarea proceselor metabolice și curățarea organismului de toxine. Este și o opțiune excelentă pentru persoanele care vor să piardă în greutate. Făina de orez poate fi folosită ca agent de îngroșare pentru sosuri sau budinci ori în diverse rețete de preparate cu aluat cum ar fi prăjituri, fursecuri, găluște etc. Făina de orez este foarte des utilizată în combinație cu alte tipuri de făină, se folosește adesea și în alimentația bebelușilor chiar de la începutul diversificării alimentației.
Rețete
Pâine din făină de orez fără gluten
Ingrediente: 300 g de făină de orez, 5 g de drojdie uscată, 6 g sare, 500 ml apă caldă, 1 lingură de ulei de cocos, 1 linguriță de zahăr. Pentru decor: ½ linguriță de semințe de mac, ½ linguriță de semințe de susan, ½ linguriță de semințe de dovleac. Preparare: Într-un bol se pune făina de orez, se adaugă zahărul și drojdia și se înmoaie cu jumătate din cantitatea de apă călduță, după care se adaugă sarea, cealaltă cantitate de apă și se frământă până se omogenizează toată făina; se adaugă uleiul de cocos şi se frământă până se încorporează în aluat. Astfel obţinut, aluatul se pune într-o tavă de cozonac tapetată cu hârtie de copt, se presară deasupra semințele de susan, dovleac și mac, se lasă la crescut pentru 30-40 de minute, apoi se pune la copt la 150-160 de grade pentru 40-50 de minute.
Clătite cu făină de orez fără gluten
Ingrediente: 4 ouă, 1 cană de lapte de cocos, 2 linguri de ulei de cocos, un praf de sare, 150 g făină de orez. Preparare: Se bat ouăle cu sarea într-un bol, se adaugă uleiul de cocos, se încorporează făina de orez, după care se adaugă laptele şi se amestecă până se omogenizează compoziția; se acoperă vasul și se lasă deoparte cel puțin 30 de minute. Se încălzește o tigaie pentru clătite la foc mediu, se unge cu puțin ulei, apoi se pune câte o măsură de aluat, se întinde pe toată suprafața tigăii, se lasă până când bulele de pe marginea clătitei sunt tari; se întoarce clătita și pe cealaltă parte și așa se repetă procesul până se termină toată compoziția. Clătitele se pot servi cu diverse umpluturi, de dulceață, miere, ciocolată, fructe de pădure etc.