Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Ficatul de curcan, gust şi proprietăți nutriționale excepţionale
Ficatul de curcan este un produs dietetic, care şi-a făcut tot mai mult loc pe piața românească. Este apreciat, între altele, pentru gustul său original, o combinaţie unică între bogăția vițelului şi moliciunea puiului. Ficatul de curcan are proprietăți nutriționale excepționale, care ajută organismul în buna funcţionare: îmbunătăţeşte compoziția totală a sângelui, calitatea și proprietățile plasmei, asigură reaprovizionarea rapidă a pierderilor de sânge, normalizează numărul de leucocite, eritrocite, trombocite, ajută la întărirea imunității organismului şi la normalizarea stomacului cu ficatul, întărește pereții vaselor de sânge, normalizează sistemul nervos, ajută la regenerarea organismului.
Proprietățile benefice ale ficatului de curcan sunt asigurate, în primul rând, de vitaminele A, PP, B1, B2, B5, B6, B9, B12, E, K şi minerale, precum seleniu, fier, potasiu, magneziu, sodiu, calciu, crom, zinc. Consumul de ficat de curcan de către femeile însărcinate le asigură acestora o saturaţie a corpului cu acid folic, fier şi vitamine şi, de aici, beneficii directe asupra dezvoltării fătului.
Ficatul de curcan poate fi consumat sub diverse forme: fiert, prăjit, la cuptor, pate, tocăniță etc.
Rețete
Pate de ficat de curcan
Ingrediente: 500 g ficat, 2 cepe potrivite, 50 g ulei de măsline, 30 g unt, 200 g ciuperci champignon, 3 căței de usturoi, 2 ouă fierte, sare și condimente după gust. Preparare: Se curăță ficatul de excesul de grăsime, se spală și se taie bucăți mici; se curăță și se taie mărunt usturoiul, ceapa şi ciupercile; se fierb ouăle și se curăță de coajă. Într-o tigaie, se pune untul la topit, apoi se călesc ceapa, ciupercile, usturoiul, la foc mic, pentru 10-15 minute, amestecând tot timpul; se adaugă ficatul și se mai lasă la călit încă 10 minute; se potriveşte de sare și se lasă la răcit. Apoi, se pune toată compoziția într-un blender, se adaugă ouăle fierte și uleiul de măsline și se mixează până se omogenizează. Se poate servi la mic dejun sau ca gustare.
Ostropel cu ficat de curcan
Ingrediente: 500 g ficăței, 2-3 cepe potrivite, 2-3 căței de usturoi, 1 lingură pastă de tomate, 3 linguri ulei, sare și piper după gust. Preparare: Se curăță ficățeii, se spală și se pun la scurs. Ceapa se taie mărunt și se pune la călit în ulei, se adaugă peste ea o ceașcă de apă, apoi un cățel de usturoi pisat și se lasă să fiarbă până când ceapa este gata; se pun apoi ficățeii, pasta de tomate și, dacă mai este nevoie, se adaugă apă cât să cuprindă ingredientele. Se condimentează ostropelul cu sare și piper după gust și se fierbe până scade. La final, se adaugă usturoiul rămas, tocat mărunt. Se servește cu mămăligă caldă.