Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Fisticul, o gustare nutritivă
Fisticul este un arbore de dimensiuni mici, originar din Asia Centrală. Se găsește în țări precum Siria, Iran, Turkmenistan, Kirgistan, Turcia, Grecia, Pakistan, Afganistan. Există mai multe specii de Pistacia. Boabele de Pistacia vera, însă, se deosebesc de celelalte prin dimensiunea lor, prin coajă și aroma mai puternică. Fisticul se cultivă în livezi, iar arborele are nevoie de 7-10 ani pentru a începe să rodească. Specialiștii spun că 100 g de fistic consumate zilnic timp de o lună scad colesterolul total și trigliceridele cu până la 30%.
Fisticul este consumat încă din Antichitate, fiind menționat și în Biblie, rămânând până în zilele noastre o gustare nutritivă, cu multe beneficii pentru sănătate. Acesta reprezintă o sursă excelentă de fosfor, calciu, proteine, potasiu, magneziu, carbohidrați, zaharuri, grăsimi, vitaminele A, E, B1, B3, B6, B9, K, luteină, tiamină, riboflvină, niacină, antocianine, substanțe deosebit de importante pentru funcționarea întregului organism etc. Fisticul este bogat în grăsimi sănătoase, contribuie la prevenirea instalării diabetului, mai ales a celui de tip 2, care este favorizat de regulă de obezitate.
Fisticul ajută la scăderea colesterolului rău din organism, previne cancerul, protejează inima, vasele de sânge și sistemul nervos, întărește sistemul imunitar, îmbunătățește vederea, este eficient în combaterea anemiei, ajută la sănătatea sistemului digestiv, este util pentru sănătatea creierului.
De asemenea, este recomandat în sarcină, combate inflamațiile, ajută la menținerea sănătății oaselor și a dinților, ajută la acoperirea necesarului de proteine, previne îmbătrânirea.
Fisticul prăjit cu sare nu este recomandat persoanelor care suferă de hipertensiune sau care au probleme cu rinichii.
Rețete:
Ruladă de porc cu alune și fistic
Ingrediente: 2 kg pulpă de porc, 200 g cașcaval ras, 200 g kaizer, 6 căței de usturoi, 2 linguri de smântână, 4 ouă, 4 felii de pâine uscată înmuiată în apă, ardei gras roșu și verde, 4 linguri de ulei, piper, 100 g fistic, 50 g alune, 200 ml bere, 1 lingură miere, sare, piper, ardei roșu și castraveți murați pentru decor.
Mod de preparare: carnea se curăță, se spală și se taie pe lung, astfel încât să se poată rula, apoi se bate uniform ca pentru șnițel. Din cașcavalul ras, usturoi, sare, piper după gust, ouă, alune, fistic și smântână, se prepară umplutura. Se amestecă bine toate ingredientele până se obține o pastă omogenă. Se întinde umplutura uniform pe foaia de carne, pe mijlocul foii se pun fâșii de ardei roșu, verde, bastonașe de kaizer, se rulează și se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Din miere, ulei, bere, un pic de sare și piper după gust, se prepară un sos care se pune peste ruladă, apoi se pune la copt în cuptor la 1800C, timp de 1,5 h. Se servește caldă sau rece, ca aperitiv sau felul doi.
Desert rapid din fistic
Ingrediente: 250 g lapte praf, 300 g fistic, 4 linguri lapte, 2 linguri unt, 120 g zahăr pudră.
Mod de preparare: se pun boabele de fistic în apă clocotită pentru 30 de minute și apoi se curăță de pieliță. Se pune fisticul în mixer împreună cu laptele lichid și se mixează, pasta obținută se pune într-un vas, se adaugă untul, laptele praf și zahărul pudră. Se amestecă timp de 30 de minute cu o lingură de lemn până ce compoziția se dezlipește de pereții vasului. Se toarnă pasta obținută într-o formă de chec și se dă la rece pentru două ore, apoi se taie si se servește.