Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Fructul de acai: „cel mai tare produs din piramida alimentară”
Asemănătoare cu afinele, fructele de acai sunt originare din America de Sud şi cresc într-un copac din specia palmierilor. Au o putere antioxidantă mai mare decât portocalele, merele, murele, zmeura, afinele și cireşele, dar şi un conţinut ridicat de fier. Potrivit studiilor, aceste fructe mai au în compoziţie fibre alimentare, vitaminele B1, B2, B3, C, E, Omega 3, Omega 6, Omega 9, potasiu, calciu. Consumul regulat de fruct de acai ajută la întărirea sistemului imunitar, în lupta împotriva cancerului, a bolilor de inimă, a bacteriilor și infecțiilor virale, ajută la scăderea colesterolului rău (LDL), îmbunătățeşte starea generală a diabeticilor, susține arderea grăsimilor și accelerează metabolismul, facilitând pierderea naturală şi semnificativă în greutate. Un studiu realizat, în 2006, într-un laborator de la Universitatea din Florida a demonstrat potențialele beneficii oferite de fructele de acai în combaterea cancerului.
Fructul de acai este considerat unul dintre cele mai delicioase alimente din categoria superfoods şi aşezat pe treapta „cel mai tare produs din piramida alimentară”. Este cunoscut şi în România, fiind foarte popularizat, de exemplu, pe Instagram, şi este comercializat fie în stare congelată sau uscată, fie sub formă de pulbere, capsule, sirop, suc, gem sau piure. Pentru că fructele de acai proaspete au o durată scurtă de valabilitate, sunt exportate pe scară largă în aceste trei forme principale: piureuri, pulberi și sucuri. Pigmenţii fructului de acai dau nuanţe atrăgătoare deserturilor, preparatelor tip smoothie sau topping-urilor, dincolo de beneficiile fructului în sine pentru sănătate.
Iaurt cu acai şi nuci pecan
Ingrediente: 2-3 linguri piure de acai, 600 g iaurt natural, 3 bucăți kumquat, 100 g afine, cereale musli după gust, 5 linguri nuci pecan, 3 linguri goji, 1 mango tăiat cuburi, 150 g zmeură proaspătă, 200 ml lapte (de origine animală sau vegetală). Preparare: Se amestecă piureul de acai cu laptele, la care se adaugă mango şi fructele de kumquat tăiate în jumătate şi se pun în iaurt, împreună cu celelalte ingrediente, după care se servesc.
Prăjitură cu piure de acai
Ingrediente: 200 g făină, 2 ouă, 125 ml ulei, 200 g zahăr, 100 ml lapte, 5 g praf de copt, un praf de sare, esență de vanilie, 150 g piure de acai. Preparare: Se mixează ouăle cu zahărul și sarea, se adaugă uleiul, apoi făina cu praful de copt și se amestecă cu o spatulă până se omogenizează; se adaugă laptele, esența de vanilie, se omogenizează și se pune într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt; se pune piureul de acai din loc în loc, apoi se introduce tava în cuptor pentru 35-40 de minute la temperatura de 150 grade C.