Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Fructul sălbatic care accelerează procesele metabolice în organismul uman
Coarnele sau Cornus mas sunt fructe sălbatice, mici, alungite, de culoare roșie cu gust dulce-acrișor, acidulat, care cresc toamna, în tufe, la marginea pădurilor, în zonele deluroase. Se coc în perioada august-octombrie și sunt un adevărat depozit de vitamine.
Coarnele sunt o sursă surprinzătoare de provitamina A, conțin mai multă vitamina C decât lămâia, vitamina P, vitaminele B12 și B2. De asemenea, conțin calciu, potasiu și alte săruri minerale, acizi, taninuri, pectine și foarte multă apă.
Coarnele se culeg începând cu luna august, până la mijlocul toamnei. Se usucă la soare sau în cuptor, la fel ca și prunele. Consumate în stare proaspătă, coarnele au efecte tonice și energizante. Datorită gustului astringent, se pot prepara: dulceață, marmeladă, compot, suc, sirop, lichior, vin sau pastă pentru fripturi. În terapie se pot folosi sub formă de decoct, tinctură, ceai și infuzie.
Coarnele nu se consumă în cantități mari, deoarece excesul poate cauza balonare sau greață. Ele sunt recomandate în: crampe, paraziți intestinali, enterite, enterocolite, hemoroizi, icter sau alte boli de ficat, vitiligo, miopie, gripă și răceală, epistaxis (sângerări nazale), previn formarea pietrelor la rinichi, ameliorează echilibrul glicemiei, îmbunătățesc adaptarea la stres, accelerează procesele metabolice, fiind de ajutor în curele de slăbire, echilibrează tensiunea arterială la hipotensivi etc.
Rețete:
Marmeladă de coarne
Ingrediente: 1 kg coarne, 300 g zahăr alb, 300 g zahăr cu pectină, 1 lămâie. Mod de preparare: Coarnele bine coapte se spală, se amestecă cu zahărul alb și se lasă la rece, amestecându-se din când în când până ce zahărul se topește, apoi se pun la fiert într-o cratiță cu fund dublu; se adaugă zeama de lămâie și se fierb până se desfac ușor de pe sâmbure. Se lasă un pic să se răcească, apoi se dau printr-o sită; pasta obținută se amestecă cu zahărul și pectina, după care se fierbe 20-25 de minute la foc potrivit, după care se toarnă fierbinte în borcane sterilizate și se țin în pături până se răcește.
Prăjitură cu mascarpone și marmeladă de coarne
Ingrediente: 300 g pișcoturi de șampanie, o cutie cu compot de ananas, 1 borcan cu marmeladă de coarne, 250 g mascarpone, 500 ml frișcă, esență de vanilie, un plic de gelatină. Mod de preparare: Se pune gelatina la hidratat în zeamă de compot; se bate frișca spumă, separat se amestecă marmelada de coarne cu mascarpone, cu gelatina dizolvată la bain marine și cu ananasul tăiat bucăți. Într-o tavă dreptunghiulară căptușită cu folie de plastic, se pune un strat de pișcoturi trecute prin zeama de compot, peste ele se pune un strat de cremă, apoi se pune și al doilea strat de pișcoturi însiropate și se pune celălalt strat de cremă. Se dă la rece pentru o oră, apoi se poate decora cu marmeladă de coarne sau glazură de ciocolată.