Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Frunzele de lăptucă înlătură insomniile și anxietatea

Frunzele de lăptucă înlătură insomniile și anxietatea

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 01 Iul, 2019

Lăptuca este o plantă celebră în vechime pentru proprietățile sale medicinale, dar a cărei glorie a apus odată cu trecerea timpului. Frunzele de lăptucă au dimensiuni mari, de formă mai ovală și ușor rotunjite, iar tulpina este ramificată și prezintă mai multe inflorescențe. În frunzele de lăptucă se găsesc substanțe nutritive, cu numeroase beneficii pentru sănătate, și anume vitaminele A,C, E, B1, B2, D, K, dar și minerale, precum potasiu, fier, cupru, calciu, fosfor, iod, magneziu, zinc, sodiu, clor dar și nitriți, cu rol important în ținerea sub control a tensiunii arteriale.

Frunzele de lăptucă au un conținut bogat în lactucarium, o substanță care are efect în tratarea insomniilor, anxietății și a altor probleme ce țin de sistemul nervos. Această substanță ajută și la diminuarea problemelor cardiace sau a tusei. Lăptuca era folosită în vechime ca înlocuitor pentru opiu. Și astăzi este folosită în Franța pe post de sedativ ușor. Pe lângă lactucarium, seva plantei mai conține și alți compuși cum ar fi lactupicrina, lactucina, lactucopicrina, substanțe cu efect analgezic, echivalent cu cel al ibuprofenului, potrivit studiilor farmaceutice. Deși lăptuca nu con­ține opiu, plantele dețin aceleași proprietăți analgezice. De asemenea, lăptuca se folosește în stări de anxietate și tulburări ale somnului, la calmarea durerii și a tensiunii, a durerilor de cap, la calmarea simptomelor de astm, diabet, tulburări digestive, imu­nitate scăzută, alergii, gută, artrită, tulburări de circulație etc.

Lăptuca se consumă în stare crudă, sub formă de suc, salate, în sendvișuri, gătită, în supe, ciorbe, tocănițe, sau uscată pentru prepararea decocturilor, ceaiurilor, tincturilor sau transformate în capsule concentrate. 

Salată de lăptuci cu cartofi și ouă 

Ingrediente: 500 g lăptuci, 500 g cartofi, 4 ouă, 1 ceapă, oțet balsamic, ulei de măsline, sare după gust, piper măcinat, 100g nuci.

Mod de preparare: Cartofii se fierb, se curăță de coajă; ouăle se fierb tari; se îndepărtează frunzele de lăptucă de pe tulpini, se spală bine și se taie mărunt; cartofii se taie cubulețe mici, se sărează după gust și se așază pe un platou; se taie ouăle mărunt, ceapa și nucile, apoi se adaugă la vinegreta preparată din ulei de măsline, oțet balsamic, sare și piper după gust. Se amestecă toate foarte ușor, apoi se așază salata peste cartofi și se decorează după gust. 

„Bagleh” - Mâncare de lăptuci (rețetă arăbească) 

Ingrediente: 800 g lăptuci, 2 roșii opărite, decojite și tocate mărunt, 1 ceapă tocată mărunt, 4 linguri ulei de măsline, sare după gust piper măcinat.

Mod de preparare: Se alege partea superioară a lăptucilor, se spală, se taie, apoi se pune ceapa la călit în uleiul de măsline, se adaugă lăptucile tocate, roșiile, se potrivește de sare și piper, se fierbe la foc mic 15 minute. Se consumă lângă mâncăruri de orez, ficat prăjit, pește sau simplu, ca fel principal, doar cu lipie arabă.