Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Frunzele de lăptucă înlătură insomniile și anxietatea
Lăptuca este o plantă celebră în vechime pentru proprietățile sale medicinale, dar a cărei glorie a apus odată cu trecerea timpului. Frunzele de lăptucă au dimensiuni mari, de formă mai ovală și ușor rotunjite, iar tulpina este ramificată și prezintă mai multe inflorescențe. În frunzele de lăptucă se găsesc substanțe nutritive, cu numeroase beneficii pentru sănătate, și anume vitaminele A,C, E, B1, B2, D, K, dar și minerale, precum potasiu, fier, cupru, calciu, fosfor, iod, magneziu, zinc, sodiu, clor dar și nitriți, cu rol important în ținerea sub control a tensiunii arteriale.
Frunzele de lăptucă au un conținut bogat în lactucarium, o substanță care are efect în tratarea insomniilor, anxietății și a altor probleme ce țin de sistemul nervos. Această substanță ajută și la diminuarea problemelor cardiace sau a tusei. Lăptuca era folosită în vechime ca înlocuitor pentru opiu. Și astăzi este folosită în Franța pe post de sedativ ușor. Pe lângă lactucarium, seva plantei mai conține și alți compuși cum ar fi lactupicrina, lactucina, lactucopicrina, substanțe cu efect analgezic, echivalent cu cel al ibuprofenului, potrivit studiilor farmaceutice. Deși lăptuca nu conține opiu, plantele dețin aceleași proprietăți analgezice. De asemenea, lăptuca se folosește în stări de anxietate și tulburări ale somnului, la calmarea durerii și a tensiunii, a durerilor de cap, la calmarea simptomelor de astm, diabet, tulburări digestive, imunitate scăzută, alergii, gută, artrită, tulburări de circulație etc.
Lăptuca se consumă în stare crudă, sub formă de suc, salate, în sendvișuri, gătită, în supe, ciorbe, tocănițe, sau uscată pentru prepararea decocturilor, ceaiurilor, tincturilor sau transformate în capsule concentrate.
Rețete:
Salată de lăptuci cu cartofi și ouă
Ingrediente: 500 g lăptuci, 500 g cartofi, 4 ouă, 1 ceapă, oțet balsamic, ulei de măsline, sare după gust, piper măcinat, 100g nuci.
Mod de preparare: Cartofii se fierb, se curăță de coajă; ouăle se fierb tari; se îndepărtează frunzele de lăptucă de pe tulpini, se spală bine și se taie mărunt; cartofii se taie cubulețe mici, se sărează după gust și se așază pe un platou; se taie ouăle mărunt, ceapa și nucile, apoi se adaugă la vinegreta preparată din ulei de măsline, oțet balsamic, sare și piper după gust. Se amestecă toate foarte ușor, apoi se așază salata peste cartofi și se decorează după gust.
„Bagleh” - Mâncare de lăptuci (rețetă arăbească)
Ingrediente: 800 g lăptuci, 2 roșii opărite, decojite și tocate mărunt, 1 ceapă tocată mărunt, 4 linguri ulei de măsline, sare după gust piper măcinat.
Mod de preparare: Se alege partea superioară a lăptucilor, se spală, se taie, apoi se pune ceapa la călit în uleiul de măsline, se adaugă lăptucile tocate, roșiile, se potrivește de sare și piper, se fierbe la foc mic 15 minute. Se consumă lângă mâncăruri de orez, ficat prăjit, pește sau simplu, ca fel principal, doar cu lipie arabă.