Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Fulgii de ovăz, un festin pentru sistemul digestiv

Fulgii de ovăz, un festin pentru sistemul digestiv

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 22 Noi, 2019

Ovăzul (Avena Sativa) este consumat în întreaga lume de peste 4.000 de ani. În Antichitate era considerat un aliment pentru clasele sociale inferioare, însă acum percepția este schimbată datorită proprietăților benefice pentru organism pe care le posedă, de aceea și este supranumit „regele cerealelor”. Ovăzul este bogat în vitamine și minerale, precum: mangan, fosfor, magneziu, cupru, fier, zinc, acid folic, vitaminele din complexul B (B1, B3, B5, B6), vitaminele A, E, D, proteine, calciu, potasiu, seleniu, fibre etc. Ovăzul conține 25% proteine, o concen­trație mai mare decât la alte cereale, și are o concentrație de proteine la fel de mare ca laptele, carnea sau ouăle.

Fulgii de ovăz se numără printre cele mai sănătoase cereale, întrucât susțin sănătatea tractului digestiv, scad riscul de apa­riție a astmului la copii, protejează pielea, sunt utili în curele de slăbire, previn riscul de apa­riție a diabetului de tip 2, scad nivelul colesterolului din sânge, îmbu­nătățesc metabolismul, sus­țin sănătatea oaselor, întăresc sistemul imunitar, reduc stresul oxidativ, reduc hipertensiunea arterială, cresc nivelul de energie, previn instalarea cancerului la sân, regenerează țesu­turile, este benefic pentru glanda tiroidă.

Ovăzul integral este singura sursă din care se poate obține un grup unic de antioxidanți, numiți avenantramide, cărora li se atribuie un efect protector împotriva bolilor de inimă. Ovăzul nu conține gluten, ci doar un tip similar de proteină, numită avenină, care sporește valoarea nu­trițională a dietelor fără gluten, precum și aportul de minerale și fibre. Fulgii de ovăz sunt ideali pentru micul dejun, deoarece sunt hrănitori și cresc senzația de sațietate. Ovăzul este disponibil în general sub formă de fulgi, zdrobit, tărâțe sau făină. Se poate consuma sub formă de terci, în produse de patiserie, în pâine, muesli sau granola. 

 

Pancakes din fulgi de ovăz

Ingrediente: 1 cană fulgi de ovăz, 1 măr ras, 250 ml lapte de cocos, 150 g făină de cocos sau ovăz, 2 linguri făină de grâu, un praf de sare, zahăr vanilat, 1 linguriță praf de copt, 50 ml ulei, 3 linguri de zahăr. Mod de preparare: Se amestecă uleiul cu zahărul, sarea, laptele de cocos, zahărul vanilat, se amestecă bine; apoi se adaugă fulgii de ovăz, mărul ras pe răzătoare, făina de cocos și de grâu; se omogenizează bine și apoi se adaugă praful de copt, după care se lasă 10 minute; apoi se coc într-o tigaie de clătite unsă în prealabil cu ulei; se așază cantități mici de aluat și se coc pe ambele părți.

 

Biluțe proteice cu fulgi de ovăz

Ingrediente:1 ceașcă stafide, 1 ceașcă miez de nucă, 1/2 ceașcă fulgi de ovăz, 1 linguriță scorți­șoară, 1 lingură fulgi de cocos, 1 lingură cacao, 50 g margarină. Mod de preparare: Se mă­run­țește nuca, se amestecă cu fulgii de ovăz, scorțișoara, cacaua, margarina, fulgii de cocos, apoi se adaugă stafidele muiate în prealabil, se amestecă această compoziție și apoi se fac biluțe.

Citeşte mai multe despre:   fitoterapie  -   reteta