Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Fulgii de ovăz, un festin pentru sistemul digestiv
Ovăzul (Avena Sativa) este consumat în întreaga lume de peste 4.000 de ani. În Antichitate era considerat un aliment pentru clasele sociale inferioare, însă acum percepția este schimbată datorită proprietăților benefice pentru organism pe care le posedă, de aceea și este supranumit „regele cerealelor”. Ovăzul este bogat în vitamine și minerale, precum: mangan, fosfor, magneziu, cupru, fier, zinc, acid folic, vitaminele din complexul B (B1, B3, B5, B6), vitaminele A, E, D, proteine, calciu, potasiu, seleniu, fibre etc. Ovăzul conține 25% proteine, o concentrație mai mare decât la alte cereale, și are o concentrație de proteine la fel de mare ca laptele, carnea sau ouăle.
Fulgii de ovăz se numără printre cele mai sănătoase cereale, întrucât susțin sănătatea tractului digestiv, scad riscul de apariție a astmului la copii, protejează pielea, sunt utili în curele de slăbire, previn riscul de apariție a diabetului de tip 2, scad nivelul colesterolului din sânge, îmbunătățesc metabolismul, susțin sănătatea oaselor, întăresc sistemul imunitar, reduc stresul oxidativ, reduc hipertensiunea arterială, cresc nivelul de energie, previn instalarea cancerului la sân, regenerează țesuturile, este benefic pentru glanda tiroidă.
Ovăzul integral este singura sursă din care se poate obține un grup unic de antioxidanți, numiți avenantramide, cărora li se atribuie un efect protector împotriva bolilor de inimă. Ovăzul nu conține gluten, ci doar un tip similar de proteină, numită avenină, care sporește valoarea nutrițională a dietelor fără gluten, precum și aportul de minerale și fibre. Fulgii de ovăz sunt ideali pentru micul dejun, deoarece sunt hrănitori și cresc senzația de sațietate. Ovăzul este disponibil în general sub formă de fulgi, zdrobit, tărâțe sau făină. Se poate consuma sub formă de terci, în produse de patiserie, în pâine, muesli sau granola.
Pancakes din fulgi de ovăz
Ingrediente: 1 cană fulgi de ovăz, 1 măr ras, 250 ml lapte de cocos, 150 g făină de cocos sau ovăz, 2 linguri făină de grâu, un praf de sare, zahăr vanilat, 1 linguriță praf de copt, 50 ml ulei, 3 linguri de zahăr. Mod de preparare: Se amestecă uleiul cu zahărul, sarea, laptele de cocos, zahărul vanilat, se amestecă bine; apoi se adaugă fulgii de ovăz, mărul ras pe răzătoare, făina de cocos și de grâu; se omogenizează bine și apoi se adaugă praful de copt, după care se lasă 10 minute; apoi se coc într-o tigaie de clătite unsă în prealabil cu ulei; se așază cantități mici de aluat și se coc pe ambele părți.
Biluțe proteice cu fulgi de ovăz
Ingrediente:1 ceașcă stafide, 1 ceașcă miez de nucă, 1/2 ceașcă fulgi de ovăz, 1 linguriță scorțișoară, 1 lingură fulgi de cocos, 1 lingură cacao, 50 g margarină. Mod de preparare: Se mărunțește nuca, se amestecă cu fulgii de ovăz, scorțișoara, cacaua, margarina, fulgii de cocos, apoi se adaugă stafidele muiate în prealabil, se amestecă această compoziție și apoi se fac biluțe.