Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Ghimbirul și multiplele sale proprietăți
Se amintește de ghimbir încă din cele mai vechi timpuri, fiind un condiment folosit cu predilecție în zona asiatică și ajuns, mai apoi, în Europa. Este folosit la prepararea mâncărurilor, dulciurilor, ceaiurilor, pentru imunizare sau în caz de răceli. Fiind un bun energizant, ghimbirul nu este recomandat seara. Partea care se consumă de la ghimbir este rizomul, rădăcina, care are formă noduroasă și culoare deschisă. Poate fi consumat atât proaspăt, cât și murat, uscat, confiat, fulgi sau pulbere. Ghimbirul este bogat în uleiuri eterice, dizaharide, fibre, vitaminele B1, B2, B3, A, C, dar și minerale - Mg, Fe, Ca. Conține, de asemenea, siliciu, care oferă sănătate pielii, părului, dinților și unghiilor.
Are proprietăți de stimulare a sucului gastric, ajută la eliminarea toxinelor din organism, este folosit împotriva durerilor de stomac, indigestiei, meteorismului, diareii, dar și în disfuncții ale ficatului. De asemenea, contribuie la arderea grăsimilor, este un bun imunostimulator, antiseptic, antiviral. Se folosește în perioada rece a anului în profilaxia răcelilor și în tratamentul acestora, în bronșite, angine. Este un bun stimulent al circulației sangvine, scade nivelul colesterolului, micșorează riscul coagulării sângelui și previne afecțiunile cardiovasculare.
Rețete:
Bere de ghimbir de casă
Ingrediente: 15 g drojdie, 2 lămâi, 3,5 l apă fiartă, 250 g rădăcină de ghimbir rasă, 400 g zahăr brun.
Peste ghimbirul ras, zahăr și coaja de lămâie se toarnă apa fierbinte. Când se răcește, se adaugă drojdia, în prealabil dizolvată cu un pahar de apă călduță și sucul de lămâie stors. Vasul se acoperă și se lasă la cald 24 de ore, apoi se strecoară în vase mici și se dă la rece timp de două zile. Este un tonic excelent!
Prăjitură cu morcov și ghimbir
Ingrediente: 4 morcovi rași, o bucățică mică de ghimbir ras, 300 g făină, 200 g zahăr, 150 ml ulei, 100 g nuci tocate, o linguriță praf de copt, o linguriță bicarbonat de sodiu, o linguriță scorțișoară, un praf de sare. Se amestecă făina, bicarbonatul, praful de copt, uleiul și zahărul, apoi se adaugă mirodeniile și la sfârșit morcovii, ghimbirul și nucile. Se toarnă compoziția în tavă și se pune la cuptor la 180 de grade pentru 20 de minute. Se dă, apoi, la rece și se pudrează cu zahăr.