Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Ghimbirul și multiplele sale proprietăți

Ghimbirul și multiplele sale proprietăți

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 23 Iunie 2017

Se amintește de ghimbir încă din cele mai vechi timpuri, fiind un condiment folosit cu predilecție în zona asiatică și ajuns, mai apoi, în Europa. Este folosit la prepararea mâncărurilor, dulciurilor, ceaiurilor, pentru imunizare sau în caz de răceli. Fiind un bun energizant, ghimbirul nu este recomandat seara. Partea care se consumă de la ghimbir este rizomul, rădăcina, care are formă noduroasă și culoare deschisă. Poate fi consumat atât proaspăt, cât și murat, uscat, confiat, fulgi sau pulbere. Ghimbirul este bogat în uleiuri eterice, dizaharide, fibre, vitaminele B1, B2, B3, A, C, dar și minerale - Mg, Fe, Ca. Conține, de asemenea, siliciu, care oferă sănătate pielii, părului, dinților și unghiilor.

Are proprietăți de stimulare a sucului gastric, ajută la eliminarea toxinelor din organism, este folosit împotriva durerilor de stomac, indigestiei, meteorismului, diareii, dar și în disfuncții ale ficatului. De asemenea, contribuie la arderea grăsimilor, este un bun imunostimulator, antiseptic, antiviral. Se folosește în perioada rece a anului în profilaxia răcelilor și în tratamentul acestora, în bronșite, angine. Este un bun stimulent al circulației sangvine, scade nivelul colesterolului, micșorează riscul coagulării sângelui și previne afecțiunile cardiovasculare.

Rețete:

Bere de ghimbir de casă

Ingrediente: 15 g drojdie, 2 lămâi, 3,5 l apă fiartă, 250 g rădăcină de ghimbir rasă, 400 g zahăr brun.

Peste ghimbirul ras, zahăr și coaja de lămâie se toarnă apa fierbinte. Când se răcește, se adaugă drojdia, în prealabil dizolvată cu un pahar de apă călduță și sucul de lămâie stors. Vasul se acoperă și se lasă la cald 24 de ore, apoi se strecoară în vase mici și se dă la rece timp de două zile. Este un tonic excelent!

Prăjitură cu morcov și ghimbir

Ingrediente: 4 morcovi rași, o bucățică mică de ghimbir ras, 300 g făină, 200 g zahăr, 150 ml ulei, 100 g nuci tocate, o linguriță praf de copt, o linguriță bicarbonat de sodiu, o linguriță scorțișoară, un praf de sare. Se amestecă făina, bicarbonatul, praful de copt, uleiul și zahărul, apoi se adaugă mirodeniile și la sfârșit morcovii, ghimbirul și nucile. Se toarnă compo­zi­ția în tavă și se pune la cuptor la 180 de grade pentru 20 de minute. Se dă, apoi, la rece și se pudrează cu zahăr.

Citeşte mai multe despre:   Rețete