Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Grişul, un aliment nelipsit din bucătăria românească
Grișul este obținut din miezul bobului de grâu şi este un aliment nelipsit din bucătăria românilor, fiind bogat în gluten, amidon și proteine. De asemenea, grișul conţine minerale și vitamine - E, PP, vitaminele din grupul B, fosfor, zinc, magneziu, potasiu, fier, sulf etc. Are un conținut scăzut de grăsimi, de aceea este recomandat în dietele de slăbire, dar și bebelușilor, deoarece îi satură din câteva lingurițe, fără a-i face să se îngrașe.
Pe lângă faptul că oferă sațietate, grișul îmbunătățește funcția renală, este o sursă de energie, este benefic pentru sănătatea oaselor și a sistemului nervos, îmbunătățește sănătatea inimii, previne anemia, este benefic în bolile tractului gastrointestinal etc. Nu provoacă alergii și are un indice glicemic scăzut.
Grișul se poate găti simplu sau cu fructe, inclusiv de pădure sau uscate, miere, la care se poate adăuga scorțișoară, vanilie şi alte esenţe după gust.
Budincă de post din griş
Ingrediente: 150 g griș,100 g margarină, 150 g zahăr, 400 ml lapte de soia sau cocos, 1 linguriță scorțișoară măcinată, dulceață de caise sau vișine, semințe de susan, 3-4 linguri de zahăr, 1 praf de sare. Preparare: Se pune laptele la foc cu zahărul, iar după ce s-a topit zahărul se lasă să fiarbă 2-3 minute; se pune margarina într-o cratiță pentru a se topi, apoi se adaugă grișul, care se prăjește până capătă o culoare aurie; se toarnă scorțișoara, praful de sare, laptele și se fierbe aproximativ 3-4 minute până se îngroașă. Se pune compoziția în forme și se dă la rece pentru câteva ore. După ce s-a răcit budinca, se răstoarnă pe o farfurie și se ornează cu dulceață de caise sau vișine și cu zahărul caramelizat, în care se pune o linguriță de susan.
Supă de post cu găluşte de griş
Ingrediente: 2 morcovi, 2 cepe, 1 păstârnac, 1 țelină potrivită. Pentru găluște: 4 linguri făină, 4 linguri griș, 1 lingură amidon, 1 ceapă, sare, 1 vârf de linguriță turmeric și piper după gust, 1 legătură de pătrunjel. Preparare: Se taie mărunt ceapa, iar rădăcinoasele se dau prin răzătoare şi se asezonează cu sare și piper; se pun la călit într-o oală până se înmoaie, apoi se toarnă 2-3 litri de apă şi se lasă la fiert 10-15 minute. Între timp, se pregătesc găluștele, se amestecă făina cu grișul și cu amidonul, puțină sare, turmericul, ceapa tăiată foarte mărunt şi puțină apă călduță până se obține o pastă omogenă. Se formează găluștele cu lingura și se pun la fiert în supă; se lasă să mai fiarbă 5-10 minute, apoi se oprește focul şi se presară puțin pătrunjel tocat; se pune capacul și se mai lasă să stea 10-15 minute.