Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Gutuia - fructul asociat toamnei, comoară terapeutică
Gutuile nu sunt doar delicioase, ci și adevărate comori în întrebuințări terapeutice. Acest pom fructifer, gutuiul, ce dă roade toamna, este înrudit cu mărul și părul. Fructele sale conțin 70-72% apă, 7-8% zaharuri, protide, pectine, tanin, cantități mici de grăsimi, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, vitaminele A, B1, B3, B6, C și PP, potrivit studiilor specialiștilor. De la gutui se folosesc fructul, semințele, dar și frunzele.
Specialiștii recomandă consumul de gutui în cazul afecțiunilor cardiace, hepatice, în amigdalită, angină, colici intestinale, crăpături ale buzelor, crăpături ale pielii, dizenterie, eczeme, enterite, faringite, în cazuri de hemoragie, insuficiență hepatică, răceală și chiar tuberculoză.
Semințele de gutui sunt folosite în afte, arsuri, bronșită, conjunctivită, iritații, laringită, răgușeală, traheită, tuse etc. Frunzele de gutui sunt recomandate în cazuri de anxietate. Un mod sănătos de a folosi gutuile este consumul fructelor ca atare, în stare proaspătă, bine coapte și neprocesate termic. De asemenea, gutuile pot fi folosite și la prepararea gemurilor, dulcețurilor, compoturilor, a peltelei și a altor preparate.
Rețete:
Mâncare de gutui
Ingrediente: 3 gutui mari, 100 g zahăr, 50 g făină, apă, ulei.
Mod de preparare: Se curăță gutuile de semințe și se taie cubulețe, apoi se călesc în puțin ulei până se înmoaie. Se scot gutuile și se pun deoparte. Într-o altă cratiță se caramelizează cele 100 g de zahăr, dar fără să se ardă, întrucât devine amar. După ce s-a caramelizat zahărul, se stinge cu două pahare de apă. După ce se topește, se adaugă gutuile și se lasă să fiarbă circa 20 de minute, apoi se îngroașă cu puțin rântaș făcut din făină și apă rece.
Tartă cu gutui
Ingrediente: 5 ouă, 3 linguri ulei, 5 linguri zahăr, 5 linguri făină, 1 pachet praf de copt, 2 gutui, 150 g zahăr, 200 ml apă, esență de vanilie.
Mod de preparare: Se separă albușurile de gălbenușuri, gălbenușurile se freacă spumă cu 2 linguri de zahăr, iar albușurile cu 3 linguri de zahăr. În spuma de gălbenuș se adaugă 2 linguri de apă și praful de copt, se omogenizează şi se incorporează ușor peste albușuri, se adaugă uleiul și făina. Gutuile se spală, se curăță de coajă și se taie felii, apoi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se presară zahăr, se așază feliile de gutui şi se dau la cuptor 20 de minute, după care se pune aluatul, se mai dau la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute. Se servește rece, pudrată cu zahăr vanilat.
Gutui umplute cu nuci și stafide
Ingrediente: 3 gutui mari, 100 g stafide, 100 g miez de nucă, 2 linguri miere, 2 linguri unt topit.
Mod de preparare: Se prăjesc nucile în cuptor, apoi se pisează. Adăugam stafidele, mierea și untul topit, apoi amestecăm până se omogenizează. După ce au fost spălate, se taie gutuile, se curăță în interior și se umplu cu amestecul de nucă și stafide. Se pun, apoi, la copt într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la copt aproximativ 30 de minute. Se scot gutuile din platou și se toarnă peste ele sosul format în tavă. Se servesc reci și facultativ cu sos de caramel, ciocolată sau frișcă.