Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Întărirea sistemului imunitar cu rambutan

Întărirea sistemului imunitar cu rambutan

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 24 Iun, 2019

Rambutan este un fruct exotic ce provine din Asia de Sud-Est. Numele său vine din limba malaeză, „rambut” înseamnă „păros”, termen ce descrie aspectul exterior al fructului, care este protejat de o coajă cu țepi moi. În Orientul Îndepărtat, populația locală îi atribuie cali­tăți medicinale, folosindu-l pentru a trata diverse afecțiuni cronice, după rețete moștenite din generație în generație. În zilele noastre, rădăcinile, scoarța și frunzele copacului sunt întrebu­ințate frecvent în industria farmaceutică.

Se poate spune că rambutanul este ruda mai puțin cunoscută a litchiilor. Deși sunt mici ca dimensiune, aceste fructe dețin foarte multe elemente nutritive, benefice pentru organismul uman: vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, C, A, dar și fier, potasiu, calciu, sodiu, zinc, niacin, proteine, cupru, fibre etc. Consumul de rambutan ajută la prevenirea cancerului, reduce colesterolul, protejează organismul împotriva  radicalilor liberi, ajută la stimularea energiei. Aceste fructe sunt indicate în curele de slăbire, ajută la întărirea oaselor, asigură o digestie sănătoasă. Sunt recomandate și în diabetul zaharat, în stări de amețeală și oboseală, la eliminarea toxinelor și reziduurilor de la rinichi, la hidratarea și catifelarea pielii, la întărirea sistemului imunitar etc.

Rambutanul se poate consuma ca atare sau amestecat în diverse salate, deserturi, coktailuri, chiar și cu pește fript. Este foarte important ca fructul să fie curățat corect. Nu se taie niciodată pe jumătate cu tot cu sâmburi, deoarece sâmburii conțin substanțe toxice.

Desert cu mere și rambutan

Ingrediente: 10 mere roșii, o cană de zahăr, 3 căni de apă, 2 bețișoare de scorțișoară. Pentru crema de rambutan: o cană de lapte, 6 gălbenușuri, 6 fructe rambutan, 130 g zahăr.

Mod de preparare: se pun la fiert apa, scorțișoara și zahărul, apoi se adaugă merele și se fierb 10 minute, apoi se lasă merele la răcit. Se mixează miezul fructelor de rambutan cu o jumătate de cană de lapte. Într-un alt vas se mixează jumătate de cană de lapte cu zahăr, apoi se toarnă compoziția peste gălbenu­șuri, se pune la foc mic și se amestecă încontinuu timp de 5 minute. După ce se ia de pe foc, se pune imediat crema de rambutan și se amestecă până se răcește. Se lasă la frigider până a doua zi. Merele aromate cu scorțișoară sunt ideale alături de crema de rambutan. 

Smoothie cu rambutan

Ingrediente: 5 fructe rambutan, 2 căni lapte de cocos, 1 banană.
Mod de preparare: se pun în blender fructele de rambutan decojite și curățate de sâmburi, banana tăiată bucăți și laptele de cocos și se mixează până devine o compoziție cremoasă. Se poate adăuga și gheață. Este o băutură ideală pentru zilele ­călduroase de vară.