Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Întărirea sistemului imunitar cu rambutan
Rambutan este un fruct exotic ce provine din Asia de Sud-Est. Numele său vine din limba malaeză, „rambut” înseamnă „păros”, termen ce descrie aspectul exterior al fructului, care este protejat de o coajă cu țepi moi. În Orientul Îndepărtat, populația locală îi atribuie calități medicinale, folosindu-l pentru a trata diverse afecțiuni cronice, după rețete moștenite din generație în generație. În zilele noastre, rădăcinile, scoarța și frunzele copacului sunt întrebuințate frecvent în industria farmaceutică.
Se poate spune că rambutanul este ruda mai puțin cunoscută a litchiilor. Deși sunt mici ca dimensiune, aceste fructe dețin foarte multe elemente nutritive, benefice pentru organismul uman: vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, C, A, dar și fier, potasiu, calciu, sodiu, zinc, niacin, proteine, cupru, fibre etc. Consumul de rambutan ajută la prevenirea cancerului, reduce colesterolul, protejează organismul împotriva radicalilor liberi, ajută la stimularea energiei. Aceste fructe sunt indicate în curele de slăbire, ajută la întărirea oaselor, asigură o digestie sănătoasă. Sunt recomandate și în diabetul zaharat, în stări de amețeală și oboseală, la eliminarea toxinelor și reziduurilor de la rinichi, la hidratarea și catifelarea pielii, la întărirea sistemului imunitar etc.
Rambutanul se poate consuma ca atare sau amestecat în diverse salate, deserturi, coktailuri, chiar și cu pește fript. Este foarte important ca fructul să fie curățat corect. Nu se taie niciodată pe jumătate cu tot cu sâmburi, deoarece sâmburii conțin substanțe toxice.
Rețete:
Desert cu mere și rambutan
Ingrediente: 10 mere roșii, o cană de zahăr, 3 căni de apă, 2 bețișoare de scorțișoară. Pentru crema de rambutan: o cană de lapte, 6 gălbenușuri, 6 fructe rambutan, 130 g zahăr.
Mod de preparare: se pun la fiert apa, scorțișoara și zahărul, apoi se adaugă merele și se fierb 10 minute, apoi se lasă merele la răcit. Se mixează miezul fructelor de rambutan cu o jumătate de cană de lapte. Într-un alt vas se mixează jumătate de cană de lapte cu zahăr, apoi se toarnă compoziția peste gălbenușuri, se pune la foc mic și se amestecă încontinuu timp de 5 minute. După ce se ia de pe foc, se pune imediat crema de rambutan și se amestecă până se răcește. Se lasă la frigider până a doua zi. Merele aromate cu scorțișoară sunt ideale alături de crema de rambutan.
Smoothie cu rambutan
Ingrediente: 5 fructe rambutan, 2 căni lapte de cocos, 1 banană.
Mod de preparare: se pun în blender fructele de rambutan decojite și curățate de sâmburi, banana tăiată bucăți și laptele de cocos și se mixează până devine o compoziție cremoasă. Se poate adăuga și gheață. Este o băutură ideală pentru zilele călduroase de vară.