Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Kiwano, fructul care conține mai mult potasiu decât banana

Kiwano, fructul care conține mai mult potasiu decât banana

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 23 Sep, 2019

Castravetele african kiwano, sau pepenele cu coarne, este originar din Africa Sub-Sahariană, unde crește sălbatic. Este folosit de populația autohtonă mai ales în perioadele de secetă pentru îmbunătățirea nutriției, având un aport crescut de apă, 90%.

Este un fruct portocaliu, de dimensiunile unei portocale, cu formă ovaloidă și țepi rari. În interior prezintă boabe suculente de culoare verde cu sâmbure în mijloc. Gustul este între lămâie, banană și castravete. Este considerat un fruct delicios, iar pentru aspectul său este folosit și ca ornament.

Kiwano se poate consuma cu coajă, inclusiv semințele sunt comestibile. Nu conține colesterol, este bogat în antioxidanți puternici, proteine și vitamine: C, A, vitaminele din complexul B, B1, B2, B3, B5, B6, vitamina E, iar coaja este bogată în betacaroten. Fructul mai conține sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, cupru, zinc, magneziu, mangan și antioxidanți, este bogat în carbohidrați de bună calitate și nu conține grăsimi sau colesterol. Kiwano conține mai mult potasiu decât bananele și este eficient în perioadele de suprasolicitare. Datorită conținutului bogat de vitamine și minerale, fructul întărește și menține mușchiul inimii, întărește imunitatea, ajută la scăderea în greutate, îmbu­nătățește funcțiile metabolice etc. Totodată, accelerează ușor metabolismul și stimulează ficatul în scăderea sintezei de colesterol.

Kiwano se poate păstra la temperatura camerei până la jumătate de an. Poate fi înghețat, uscat, însă nu trebuie ținut în frigider. Poate fi folosit în deserturi, salate, mâncăruri cu pește și fructe de mare.

Desert cu kiwano

Ingrediente: 1 castravete african, 350 iaurt, 1 banană, afine pentru decor.

Mod de preparare: Se taie fructul kiwano în jumătate și se scoate pulpa, apoi se pun pulpa, semințele, banana, iaurtul și se dau în blender până se obține o cremă omogenă. Se poate servi în coaja de castravete african și se decorează cu afine.

Jeleu de kiwano fără gelatină

Ingrediente: 2 fructe de kiwano, 30 g eritritol cu ștevie, 10 g pudră de agar-agar.

Mod de preparare: Se taie fructele pe jumătăți, apoi se scobesc cu o lingură. Se pune con­ținutul într-un blender, se pasează bine, după care se trece prin sită. Fibrele rămase se pot mânca. În sucul obținut se adaugă cele 10 g de agar-agar și ștevia, se omogenizează bine, apoi se fierbe jeleul 2 minute până se îngroașă un pic, după care se toarnă jeleul în coaja fructului scobit și se lasă la răcit la temperatura camerei. După ce s-a răcit, jeleul se pune în frigider pentru 5-6 ore, pentru că este mult mai gustos rece.