Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Kiwano, fructul care conține mai mult potasiu decât banana
Castravetele african kiwano, sau pepenele cu coarne, este originar din Africa Sub-Sahariană, unde crește sălbatic. Este folosit de populația autohtonă mai ales în perioadele de secetă pentru îmbunătățirea nutriției, având un aport crescut de apă, 90%.
Este un fruct portocaliu, de dimensiunile unei portocale, cu formă ovaloidă și țepi rari. În interior prezintă boabe suculente de culoare verde cu sâmbure în mijloc. Gustul este între lămâie, banană și castravete. Este considerat un fruct delicios, iar pentru aspectul său este folosit și ca ornament.
Kiwano se poate consuma cu coajă, inclusiv semințele sunt comestibile. Nu conține colesterol, este bogat în antioxidanți puternici, proteine și vitamine: C, A, vitaminele din complexul B, B1, B2, B3, B5, B6, vitamina E, iar coaja este bogată în betacaroten. Fructul mai conține sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, cupru, zinc, magneziu, mangan și antioxidanți, este bogat în carbohidrați de bună calitate și nu conține grăsimi sau colesterol. Kiwano conține mai mult potasiu decât bananele și este eficient în perioadele de suprasolicitare. Datorită conținutului bogat de vitamine și minerale, fructul întărește și menține mușchiul inimii, întărește imunitatea, ajută la scăderea în greutate, îmbunătățește funcțiile metabolice etc. Totodată, accelerează ușor metabolismul și stimulează ficatul în scăderea sintezei de colesterol.
Kiwano se poate păstra la temperatura camerei până la jumătate de an. Poate fi înghețat, uscat, însă nu trebuie ținut în frigider. Poate fi folosit în deserturi, salate, mâncăruri cu pește și fructe de mare.
Rețete:
Desert cu kiwano
Ingrediente: 1 castravete african, 350 iaurt, 1 banană, afine pentru decor.
Mod de preparare: Se taie fructul kiwano în jumătate și se scoate pulpa, apoi se pun pulpa, semințele, banana, iaurtul și se dau în blender până se obține o cremă omogenă. Se poate servi în coaja de castravete african și se decorează cu afine.
Jeleu de kiwano fără gelatină
Ingrediente: 2 fructe de kiwano, 30 g eritritol cu ștevie, 10 g pudră de agar-agar.
Mod de preparare: Se taie fructele pe jumătăți, apoi se scobesc cu o lingură. Se pune conținutul într-un blender, se pasează bine, după care se trece prin sită. Fibrele rămase se pot mânca. În sucul obținut se adaugă cele 10 g de agar-agar și ștevia, se omogenizează bine, apoi se fierbe jeleul 2 minute până se îngroașă un pic, după care se toarnă jeleul în coaja fructului scobit și se lasă la răcit la temperatura camerei. După ce s-a răcit, jeleul se pune în frigider pentru 5-6 ore, pentru că este mult mai gustos rece.