Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Leurda, leacul din pădure cu puternice proprietăți curative

Leurda, leacul din pădure cu puternice proprietăți curative

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 08 Aprilie 2019

Cu un puternic miros de usturoi, leurda, supranumită usturoiul sălbatic, crește în pădurile din Europa Centrală. În țara noastră, verdele viu al frunzelor și albul luminos al florilor împodobesc pădurile din Muntenia, Dobrogea, Transilvania și sudul Moldovei. Frunzele se culeg în lunile martie-aprilie, înainte să își facă apariția tija cu flori mici și albe, moment în care frunzele își pierd mare parte din principiile active. Pentru a obține preparate cu valoare terapeutică, trebuie să alegem frunzele tinere. Bulbii se culeg la sfârșitul verii și toamna (lunile august-octombrie).

Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care imprimă gustul și mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium. În plus, conține carotenoizi, vitaminele A și C, vitamine din complexul B, levuloza, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru și proteine.

Având proprietăţi curative foarte puternice, leurda este eficientă în tratarea indigestiei, insuficienţei biliare, a colicilor abdominali, balonării şi dizenteriei. De asemenea, ajută la distrugerea viermilor intestinali, purifică organismul, tratează afecţiuni ale sistemului nervos, boli respiratorii, afecțiuni cardiovasculare, ameliorează problemele renale, previne apariţia afecţiunilor la nivelul creierului și, nu în ultimul rând, vindecă rănile.

Rețete:

Salată de crudități cu leurdă și semințe de floarea-soarelui

Ingrediente: 2 legături de leur­dă, 1 legătură de ceapă verde, 2 ridichi, 2 castraveți medii, 4 roșii cherry, semințe de floarea-soarelui; sare, piper, zeamă de lămâie, ulei.
Mod de preparare: Se spală și se curăță leurda, ceapa verde, ri­dichile, castraveții și roșiile; se toa­că și se pun împreună într-un bol; se adaugă seminţe de floarea-soarelui, puţină zeamă de lămâie, ulei și se condimentează cu sare şi piper. Salata se servește cu crutoane.

Pesto de leurdă cu nuci

Ingrediente: 25 de frunze de leurdă, 150 de grame de miez de nucă, zeama dintr-o lămâie mare, 50 de mililitri de apă rece, 150 de mililitri de ulei de măsline extravirgin, o pișcătură de sare și două linguri de miere.
Mod de preparare: Se rup frunzele de leurdă și se pun în blender împreună cu miezul de nucă, apa, uleiul de măsline, sare și miere. Se mixează până se obține o pastă verde. Se servește pe felii de pâine prăjită, cu cartofi prăjiți sau fierți.

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   Rețete de post